facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

Ernst & Young - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

ČZU získala grant na spolupráci v oblasti regionální produkce potravin

8. 4. 2020
ČZU získala grant na spolupráci v oblasti regionální produkce potravin

Česká zemědělská univerzita v Praze uspěla v prestižní výzvě ERA Chairs evropského programu Horizont 2020. Tým pod vedením špičkového odborníka se zaměří na technologie pro kvalitní, bezpečnou a udržitelnou regionální produkci potravin.

Do výzvy ERA Chairs s kódovým označením WIDESPREAD-06-2020 bylo podáno celkem 114 návrhů projektů. Rozpočet výzvy ve výši 50 mil. eur umožnil financování 20 projektů. O granty se podělilo 8 zemí, mezi nimiž je i Česko se ziskem jednoho grantu, který míří na Českou zemědělskou univerzitu v Praze. K dalším zemím patří Portugalsko (9 grantů), po 2 grantech má Turecko, Slovinsko, Polsko a Estonsko a po jednom Chorvatsko a Rumunsko.

Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů (FAPPZ), která ve výzvě uspěla s projektem s názvem Advanced Technologies For High Quality, Safe And Sustainable Regional Food Production (DRIFT FOOD) bude vytvářet interdisciplinární centrum excelence zaměřené na pokročilé technologie pro vysoce kvalitní, bezpečnou a udržitelnou regionální produkci potravin. Cílem projektu je nejen doplnit chybějící články vědeckého výzkumu v řetězci výroby potravin tzv. „from field to fork“, ale také posílení vědecké excelence prostřednictvím vědecké spolupráce a integrace v oblasti potravinářských technologií, zpracování potravin a v širším měřítku v oblasti výživy, kvality a bezpečnosti potravin.

Projekt je zaměřen i na zlepšení dostupnosti inovativních technologií pro regionální producenty a další zúčastněné strany prostřednictvím spolupráce s držitelem prestižního ERA Chair grantu a s jeho/její místními a mezinárodními kontakty. Projekt přinese hlavní výzkumné výstupy v oblasti zpracování zemědělských produktů z místní agropotravinářské produkce a know-how v oblasti zpracování potravin dostupné drobným lokálním výrobcům. Těchto cílů bude dosaženo spoluprací s odborníkem světového formátu s vynikajícími vědeckými výsledky a manažerskými schopnostmi, který pomůže vytvořit výzkumný tým s širokou odborností a širokou sítí kontaktů pro spolupráci, která povede výraznému pozvednutí kultury výzkumu a vývoje v dané oblasti. Projekt, v němž je FAPPZ ČZU hlavním a jediným příjemcem, je plánován na 6 let s celkovým rozpočtem cca 68 milionů korun.

Zdroj: ČZU v Praze, redakčně upraveno

Původně byly na portále nesprávně uvedeny informace o jiném projektu ČZU zaměřeném na ekologické zemědělství.