Nezávislé informace o vědě a výzkumu

Vyhlášení výsledků soutěže v programu ZEMĚ

4. 12. 2018
Vyhlášení výsledků soutěže v programu ZEMĚ

Ministerstvo zemědělství zveřejnilo výsledky veřejné soutěže ve výzkumu, vývoji a inovacích v programu ZEMĚ. Z celkem 341 zaslaných návrhů projektů vybralo 99 nejlepších, které v roce 2019 obdrží dotaci v celkové výši 324 milionů korun, do roku 2025 pak téměř 1,4 miliardy.

Projekty zaměřené například na kvalitnější hospodaření, potírání afrického moru prasat nebo pěstování teplomilných rostlin budou trvat 3 až 5 let. „Výzkumníci dostanou příspěvky na řešení aktuálních problémů zemědělství. Podporu tak získá například výzkum afrického moru prasat v České republice, hospodaření na zemědělské půdě bez použití glyfosátů, inovace technologií pro pěstování polních plodin v oblastech ohrožených suchem nebo produkce teplomilného ovoce,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman s tím, že je důležité propojovat vědu s praxí.

Některé projekty budou výzkumné organizace řešit přímo se zemědělskými, lesnickými nebo potravinářskými podniky. Věda a praxe se tak propojí například při výzkumu likvidace kůrovce, laboratorním ověřování původu medu nebo jablek, zvýšení kvality česneku, ochraně brambor před mandelinkou bramborovou, zlepšení zdravotního stavu včelstev nebo vývoji produkce léčivých hub.

Vyhlášení výsledků programu a informace o vítězných projektech naleznete na stránkách Ministerstva zemědělství zde.

Program ZEMĚ podporuje výzkum, vývoj a inovace v letech 2016 – 2022 se zaměřením na inovativní zemědělství a lesnictví prostřednictvím pokročilých postupů a technologií, pomocí udržitelného hospodaření s přírodními zdroji, udržitelného zemědělství a lesnictví a udržitelné produkce potravin. Výzkum má být dále zaměřen na devět výzkumných směrů: Půda, Voda, Biodiverzita, Lesnictví a navazující odvětví, Rostlinná produkce a rostlinolékařství, Živočišná produkce a veterinární medicína, Produkce potravin, Zemědělská technika a Bioekonomie. Podpořen má být aplikovaný výzkum v oblasti zemědělství, potravinářství, vodního hospodářství a lesnictví, s předpokládanými výsledky vysokého inovačního potenciálu, vedoucími k posílení stability, objemu a kvality produkce, uplatnitelnými v nových produktech, technologiích a výrobních postupech.

 

Zdroj: Ministerstvo zemědělství, ERA