facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

INOVACAST: Vědci se typicky nestávají dobrými podnikateli

19. 10. 2022
INOVACAST: Vědci se typicky nestávají dobrými podnikateli

S rozpoznáváním řeči začínal Jan Šedivý z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v polovině 90. let v IBM, což byla jedna z prvních firem, která se tomu věnovala. „A tak nějak mě to zasáhlo na celý život,” říká hned na úvod Inovacastu.

„Význam rozpoznávání řeči stále roste. V USA na mobilních telefonech významně roste počet lidí, kteří při vyhledávání na mobilních telefonech, využívají právě řeč. V zařízeních jako Alexa, Google Home či telefonech - tam řeč je primární, klíčová a nezastupitelná.” Jan Šedivý dělí svůj pracovní čas zejména mezi tři role - učitele, výzkumníka, a také mentora podnikání např. v inkubátoru e-club. „Velmi mě mrzí, že se snižuje zájem o technické obory. Ale mezi studenty se vždy najdou takoví, kteří jsou odhodlaní pracovat. Řada aplikací je velmi komplikovaná a vyžaduje velké soustředění. Takových studentů nikdy nebylo hodně a je jich asi stejně, jako jich bylo kdysi,” komentuje často diskutované téma Jan Šedivý.

„Podnikatelem se člověk musí narodit. Vyžaduje to rovnováhu mezi odvahou a smyslem pro detail a je to výslednice mnoha různých náhod, zda uspěje. Facebook začínal podobně jako my s řečí a udělal mnohem větší díru do světa.” Potřebuje podnikatel doktorát? I o tom je aktuální díl Inovacastu. Jan Šedivý působí na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT od roku 2016 jako vedoucí skupiny Big Data and Cloud Computing.

V minulosti pracoval pro společnost Google jako Technical Lead Manager a v institutu IBM T. J. Watson Research Center jako člen výzkumného týmu a později vedoucí výzkumu. Vedl mnoho celosvětových výzkumů a vývojářských projektů, byl hlavním designerem aplikace IBM Embedded ViaVoice pro rozpoznávání řeči. V této oblasti získal celou řadu ocenění a je autorem mnoha patentů. Specializuje se na výzkum konverzační umělé inteligence a interakce mezi lidmi a roboty, navíc vede vědecký inkubátor ČVUT eClub pro nadané studenty.

Z něj rovněž vzešel studentský tým Alquist, který se svým stejnojmenným social botem získal v minulém roce zlatou medaili v mezinárodní soutěži Amazonu Alexa Prize. Kromě toho je Jan Šedivý spoluzakladatelem start-upu PromethistAI, vyvíjejícího vlastní konverzační aplikace, kde zastává pozici Senior Scientific Advisor. Všechny Inovacasty naleznete na našem webu. Sledujte nás na Twitteru nebo Linked-In. Jsme technologicky neutrální akademicko-průmyslová platforma, která propojuje inovační leadery, výrobní i technologické firmy, univerzity, a výzkumné organizace a pomáháme vytvářet optimální prostředí pro udržitelnou budoucnost...