facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

INOVACAST: Pavel Kordík - Umělá inteligence vám může zachránit život

28. 12. 2022
INOVACAST: Pavel Kordík - Umělá inteligence vám může zachránit život

V pokračování Inovacastu s Pavlem Kordíkem jsme se věnovali zejména umělé inteligenci, mladé generaci a budoucnosti práce. „Byl jsem i u zrodu Prg.ai. Inspirovali jsem se v Kanadě, kde byli v této oblasti o pár let napřed,“ říká. „Většina povolání se díky novým technologiím dramaticky promění. I když budete doktor, budete potřebovat znát strojové učení, aspoň uživatelsky.“ 

„Na naše děti bude využití umělé inteligence klást požadavky, aby na sobě velmi pracovaly. Aby byly lidé užiteční, budou muset být obrovsky kreativní, protože rutinní práce odpadne. Bude to velmi těžké,“ vysvětluje Kordík.

„Důležité je naučit děti umělou inteligenci využívat k jejich prospěchu, a zároveň se zneužití této technologie také bránit. V Prg.ai máme několik různých programů pro děti a mladé lidi a konečně už trochu konkurujeme té Kanadě.“ Doc. Ing. Pavel Kordík, Ph. D. je proděkanem pro spolupráci s průmyslem na Fakultě informačních technologií ČVUT. Vyučuje Metody výpočetní inteligence (NI-MVI) a Algoritmy data miningu (NI-ADM).

Podílel se na vzniku startupů Recombee a UNICO.ai. Je jedním ze zakládajících členů iniciativy prg.ai. Celý vědecký život ho provází neuronové sítě, jejich optimalizace a rekomendační systémy. Všechny Inovacasty naleznete na našem webu https://www.ncp40.cz/podcast. Sledujte nás na Twitteru nebo Linked-In. Jsme technologicky neutrální akademicko-průmyslová platforma, která propojuje inovační leadery, výrobní i technologické firmy, univerzity, a výzkumné organizace a pomáháme vytvářet optimální prostředí pro udržitelnou budoucnost.