facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Top 10 vědeckých objevů za prosinec: Muži, kteří nepomáhají s domácností, jsou méně atraktivní

4. 1. 2023
Top 10 vědeckých objevů za prosinec: Muži, kteří nepomáhají s domácností, jsou méně atraktivní

Jak Greta Thunberg ovlivnila norskou mládež? Co nebo kdo je virovore? Je třeba učit děti vztahům? V článku přinášíme deset vědeckých objevů, které vzbudily největší pozornost na sociálních sítích v globálním měřítku za poslední měsíc roku 2022.

stock sponge

1. Muži, kteří nepomáhají doma, jsou pro ženy méně atraktivní

Když ženy dělají více domácích prací, vidí svého partnera jako závislého a jejich sexuální touha klesá. Zjištění byla zveřejněna v časopise Archives of Sexual Behavior. Více zde.

2. Greta inspiruje

Efekt Grety Thunberg je patrný mezi norskou mládeží. Norská mládež z celé země a napříč společností uvádí jako vzor a zdroj inspirace pro angažovanost v oblasti klimatu mladistvou aktivistku Gretu Thunberg. Více zde.

3. Viry vyživují

Vědci objevili první „virovore“: Organismus, který se živí viry. Konzumace virů vrací energii do potravních řetězců. Více zde.

4. Sociální média brání hluboké nudě, která vede ke kreativitě

Výzkumy ukazují, že lidé, kteří se obracejí k sociálním médiím, aby unikli povrchní nudě, se nevědomky brání stavu hluboké nudy, která může otevřít dveře ke kreativnějším a smysluplnějším činnostem. Více zde.

5. Radši čočku než steak

Nahrazení červeného masa cizrnou a čočkou je dobré pro peněženku, klima i zdraví. Zdravotnímu systému ušetří tisíce dolarů na osobu a sníží emise skleníkových plynů souvisejících se stravou až o 35 %. Více zde.

6. Policisté jsou častěji obviněni než odsouzeni

Odsouzení policistů obviněných ze sexuálního útoku je stále vzácné. Více zde.

7. Antivaxeři jsou horší řidiči

Dospělí, kteří zanedbávají zdravotní doporučení covid-19, mohou zanedbávat i základní bezpečnost silničního provozu. Dopravní rizika byla o 50 - 70 % vyšší u dospělých, kteří nebyli očkováni, ve srovnání s těmi, kteří očkováni byli. Nesprávné chápání každodenních rizik může způsobit, že lidé vystavují sebe i ostatní vážnému nebezpečí. Více zde.

8. Covid zabil možná téměř 15 milionů lidí

Podle odhadů WHO zveřejněných v časopise Nature by v letech 2020–⁠2021 mělo na celém světě dojít k přibližně 14,83 milionu nadměrných úmrtí spojených s covid-19. Tento odhad je téměř třikrát vyšší než počet úmrtí hlášených v důsledku COVID-19 za stejné období. Více zde.

9. Zbraně zabíjí více

Úmrtnost způsobená střelnou zbraní v USA dosáhla nejvyšší úrovně za desetiletí, uvádí studie. Více zde.

10. Vztahy je třeba učit

Podle odborníků potřebují děti a mladí lidé lekce o budování pevných vztahů, aby čelili negativním vzorům a ,,disneyovskému“ zobrazování lásky. Více zde.

 

Články jsou sumarizovány do čtivé podoby, jejich závěry stejně jako použité metody mohou být problematizovány a zjednodušená deskripce ve formě popularizačního sdělení nepřesná. Zájemce proto pro bližší informace odkazujeme na obšírnější články, popř. studie. Nemusí se také jednat o top vědecké objevy ve smyslu přelomových poznatků v různých oborech, ty často nevzbuzují takovou pozornost na sítích, ale pro aplikační či teoretickou rovinu mohou být důležitější.

Analýza je vyhotovena na základě altmetriky (popularity na digitálních sítích), konkrétně nejlépe hodnocených příspěvků v největším vědeckém fóru na americké sociální síti Reddit. Jedná se o popularitu za poslední měsíc (v některých případech mohou být výzkumy starší). Žebříček může být také modifikován a vybrán jiný výzkum.

Pro podrobnější analýzu impaktu na sítích je možno využít software Altmetric.com (altmetrika), jež počítá skóre vědeckých výzkumů na základě zmínek na Twitteru či v médiích. Zde je např. analytické vyhodnocení prvního výzkumu. Z něj je patrné, že jen na Twitteru jej sdílelo přes 1000 uživatelů, kteří mají celkem více než 1 107 000 sledujících.

Analytický přehled byl vyhotoven k 30. 12. 2022.

 

Autor: Eduard Petiška

Autor působí ve společnosti Sciencecom Agency, která se zabývá komunikační a analytickou činností pro české a zahraniční univerzity a výzkumné organizace.