facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Jižní Korea hlásí: Přistání na Marsu do roku 2045 je dosažitelné

30. 1. 2023
Jižní Korea hlásí: Přistání na Marsu do roku 2045 je dosažitelné

Korejská sonda Danuri, známá také jako Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), odstartovala na palubě rakety Falcon 9 společnosti SpaceX na začátku srpna loňského roku.  Na oběžnou dráhu Měsíce dorazila o čtyři měsíce později, v polovině prosince. Tímto milníkem se Jižní Korea zařadila do exkluzivního klubu zemí s úspěšnými misemi na Měsíc, do kterého patří mimo jiné také Japonsko, Čína a Indie.

stock South Korea

Sonda KPLO o hmotnosti 1 495 liber (678 kg) nyní zahajuje svou roční misi se šesti vědeckými přístroji na palubě, včetně hypersenzitivní optické kamery ShadowCam financované NASA. Kamera má pořizovat snímky trvale zastíněných oblastí v blízkosti měsíčních pólů, aby bylo možné hledat důkazy o nánosech ledu, pozorovat sezonní změny a měřit terén uvnitř kráterů. Shromážděná data budou poskytnuta NASA, která chce v příštích letech vyslat na Měsíc lidi v rámci svého programu Artemis.

„Vesmírný internet“

Během cesty k Měsíci předvedla orbitální sonda „vesmírný internet“, když na vzdálenost více než 1,2 milionu kilometrů odeslala na Zemi video a fotografické soubory, včetně hudebního klipu populární korejské skupiny. Korejský výzkumný ústav pro letectví a kosmonautiku (KARI) v těchto dnech zveřejnil snímky z mise Danuri, na nichž je v popředí kráter a členitý měsíční povrch a za ním vzdálená Země.

Snímky byly pořízeny 24. a 28. prosince přístrojem Lunar Terrain Imager (LUTI), který vyvinul KARI. Snímky z kamery využijí inženýři k vytipování míst pro robotickou jihokorejskou přistávací misi na Měsíci, jejíž start je plánován kolem roku 2032.

Přelomový rok 2022

Rok 2022 byl celkově významným obdobím pro historii korejského vesmírného vývoje, protože se zemi podařilo v červnu vynést na oběžnou dráhu Měsíce svou vůbec první raketu Korea Space Launch Vehicle-II (KSLV-2), známou také pod označením Nuri-ho, která byla vyvinuta na místní úrovni a v prosinci usadila na oběžnou dráhu Měsíce již zmíněnou sondu Danuri.

Povzbuzen kosmickými úspěchy korejský prezident Yoon nedávno přislíbil přistání robotické sondy na Měsíci v roce 2032 a na Marsu v roce 2045. Za tímto účelem plánuje vláda investovat 1,63 miliardy USD do vývoje rakety nové generace KSLV-3, dvoustupňového prostředku schopného vynést až sedm tun nákladu na sluneční synchronní dráhu, z toho 3,7 tuny na geostacionární přenosovou dráhu a 1,8 tuny na přenosovou dráhu Země–⁠Měsíc. V rámci toho pracuje Korejský výzkumný ústav pro letectví a kosmonautiku (KARI) na vývoji stotunových motorů na kerosin do pěti let.

Vedoucí představitel země rovněž slíbil, že v příštích pěti letech zdvojnásobí vládní rozpočet na rozvoj vesmíru a do roku 2045 nasměruje do vesmírného sektoru nejméně 76,7 miliardy USD. Jihokorejský rozpočet na vesmír v roce 2022 činil 563 miliony USD.

Korejští odborníci z ministerstva vědy a telekomunikací uvedli, že takového národního cíle vesmírného rozvoje by mohlo být dosaženo rychleji, pokud bude zajištěna silná národní podpora. To například znamená vytvoření, respektive spuštění Národní kosmické agentury, která se bude zabývat výhradně úkoly souvisejícími s vesmírem, a to tak, že do začátku roku 2023 přijde se souvisejícími zákony.

V současné době v Koreji působí tři regiony – metropolitní město Daejeon, provincie Jižní Jeolla a provincie Jižní Gyeongsang – jako kosmické klastry pro realizaci kosmického programu.

Navazující kosmický průmysl

Péče o navazující kosmický průmysl je klíčová. Kosmický byznys se do značné míry dělí na předcházející podniky, jako jsou družice a nosné rakety, a navazující podniky, jako je sběr a využití dat z vesmíru. Telekomunikace, GPS a navigační systémy jsou výhody, které můžeme přímo získat z rozvoje vesmíru. Objem trhu využívajícího satelitní data tvoří 90 % soukromého sektoru. Kosmický výzkum vede k výsledkům, které mohou být přeneseny do soukromého sektoru a stanou se důležitým odrazovým můstkem pro hospodářský rozvoj země.

Při porovnání schopností Koreje s dalšími kosmickými velmocemi, jako jsou USA, Čína, Japonsko, je zřejmé, že zmíněná země s nimi nemůže držet krok ve všech ohledech. Proto se vesmírná agentura, která bude brzy zřízena, zaměří na spolupráci s těmito předními zeměmi. Vždyť Korea ještě neuskutečnila pilotovaný let do vesmíru, nemá výcvikové středisko pro astronauty a ani nepostavila vesmírnou stanici.

Šance pro české firmy a vědce

Využití potenciálně zajímavé příležitosti v oblasti spolupráce na projektu vesmírné stanice, vesmírné ekonomiky či v oblastech vesmírných a satelitních technologií nabízí pro české subjekty obchodně-ekonomický úsek velvyslanectví ČR v Soulu v souvislosti s cestou předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Markéty Pekarové Adamové do Korejské republiky.

Cesta předsedkyně Pekarové Adamové je plánována v termínu 29. 3. – 1. 4. 2023. České subjekty, které mají o doprovodnou podnikatelskou misi zájem, se mohou hlásit na obchodní úsek velvyslanectví ČR v Soulu prostřednictvím adresy: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

 

Autor: Pavel Kalina, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Soululogo MED

Článek vyšel na serveru o moderní ekonomické diplomacii Export.cz při Ministerstvu zahraničních věcí ČR.