facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Počet výzkumníků: fakta nebo domněnky?

25. 4. 2017
Počet výzkumníků: fakta nebo domněnky?

Na nedávném společném semináři Technologického centra AV ČR a Českého statistického úřadu upozornil Michal Pazour, vedoucí Oddělení strategických studií TC AV, na problém nejednotné metodiky výkazu počtu výzkumných pracovníků v ČR. Rozdíly mezi výkazy publikovanými v šetřeních ČSÚ a údaji ve výročních zprávách jednotlivých typů výzkumných organizací jsou dosti značné.

Na nespolehlivost údajů o FTE-výzkumnících se již narazilo při přípravě návrhu metodiky hodnocení výzkumných organizací v projektu IPN Metodika, kdy nebylo možné na základě vykazovaných údajů věrohodně posoudit výkonnost hodnocených výzkumných týmů. Na základě vykazovaných FTE-výzkumníků totiž nelze spolehlivě stanovit velikost výzkumných týmů, výzkumných organizací či jejich součástí. Na tento nedostatek se narazilo rovněž při přípravě jedné z výzev v OP VVV (konkrétně výzvy na podporu Mezinárodní mobility výzkumných pracovníků v PO2/SC5), kdy počet FTE-výzkumníků nebylo z důvodu nespolehlivosti možné využít jako ukazatel velikosti výzkumných organizací.

V případě, že nebude existovat jednoznačný a respektovaný postup pro vykazování FTE-výzkumníků, který umožní spolehlivě stanovit velikost výzkumných jednotek (týmů, organizací), bude se na obdobné problémy narážet i v budoucnu při hodnocení výzkumných organizací, při analýzách jejich výkonnosti i při alokaci institucionální a účelové podpory.

Technologické centrum vydalo policy brief, ve kterém problém podrobněji rozebírá a navrhuje sjednocení postupu výpočtu ukazatele počtu pracovníků přepočtených na plný pracovní úvazek (tzv. FTE-výzkumníci). Dokument obsahuje návrh na ustanovení pracovního týmu, který by měl mít mandát připravit postupy pro vykazování FTE-výzkumníků na jednotlivých typech výzkumných organizací.

 

Zdroj:  Policy brief TC

Autor: Vědavýzkum.cz (JS)