facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Industry-AI Days 2023

16. 5. 2023
Industry-AI Days 2023

Při příležitosti desetiletého výročí založení Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT připravil institut na přelomu května a června třídenní sérii událostí zaměřených na aktuální témata: Průmysl 4.0 a umělou inteligenci. Industry-AI Days 2023 představí nejen to nejlepší z institutu, ale také díky Národnímu centru Průmyslu 4.0 a centru RICAIP propojí vědu s praxí.

AI CVUT

Industry-AI Days 2023 jsou kombinací odborného vědeckého programu, strategických setkání špiček státu, akademie a průmyslu, a vzdělávacích workshopů pro firmy a veřejnost. Pozvání přijali významní hosté z ČR i zahraničí.

Deset let není v kontextu existence nejstarších technických univerzit dlouhá doba. Přesto se Českému institutu informatiky robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT podařilo výrazně zapsat do české a evropské vědy. Industry-AI Days 2023, které se konají v termínu 30. května – 1. června 2023 v prostorách CIIRC ČVUT, se budou soustředit nikoli na překonané milníky, ale zejména na současnost. Významní hosté i široká veřejnost budou moci nahlédnout například do výroby modelového auta na několika místech najednou, sledovat ovládání vzdáleného robota přes virtuální realitu nebo si ověřit, jak funguje spolupráce robota s člověkem. Návštěvníci se budou moci zapojit i do diskusí s představiteli vlády a průmyslu nebo získat kvalifikované informace o aktuálně exponovaném tématu umělé inteligence.

Veškeré informace k programu a registrace na Industry-AI Days 2023 naleznete zde nebo také v sekci události na webu NCP 4.0

Vyvrcholením prvního dne Industry-AI Days 2023 je Národní průmyslový summit, již tradiční konference spolupořádaná Národním centrem Průmyslu 4.0, která vytváří otevřenou platformu pro diskusi klíčových osobností státu, průmyslu a akademické sféry. Pozvání do panelu přijala řada osobností, například ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová, prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák nebo prezident Sdružení automobilového průmyslu AutoSAP Martin Jahn. Letošní ročník se soustředí na představení konkrétních koncepčních řešení pro konkurenceschopnost průmyslu.

Jednou z domén CIIRC ČVUT je výzkum v oblasti umělé inteligence. Tomu bude věnován celý druhý den Industry-AI Days: ve středu 31. května na AI Symposiu představí týmy vedené Josefem Šivicem, Robertem Babuškou a Josefem Urbanem aktuální výsledky výzkumu se zaměřením na strojové učení, počítačové vidění a inteligentní robotiku. Konferenci zahájí uznávaný odborník na pokročilé metody umělé inteligence zaměřené na člověka a jeden ze zakladatelů evropské AI iniciativy CLAIRE Holger Hoos. Program doplní panelové diskuse, které se zaměří na trendy a rozvoj ekosystému AI v Evropě. Pozvání přijali Patrick Peréz z francouzského Valeo. AI i přední čeští odborníci na umělou inteligenci, Tomáš Mikolov, Michal Pěchouček či Jan Hajič.

První červen bude ve znamení dnů otevřených dveří. Připraven je odborný program pro firmy, zejména ty, které se na inovace teprve chystají: v rámci Dnů otevřených dveří Národního centra Průmyslu 4.0 a RICAIP se odborná a firemní veřejnost může seznámit s ekosystémem pro Průmysl 4.0. Dozví se, jak si vytvořit strategii pro digitalizaci a jak ji financovat, kde nalézt ty správné partnery, technologie a inovační infastrukturu. Součástí nejen této akce jsou i komentované prohlídky Testbedu pro Průmysl 4.0 s demonstrátory řešení pro Průmysl 4.0 vytvořenými ve spolupráci s průmyslovými partnery.

Pro širokou veřejnost, zejména studenty, ale i laiky se zájmem o problematiku AI a některé její aspekty jako důvěryhodnost, transparentnost nebo dopady na vzdělávání a společnost je určen odpolední program AI Open Day. Kromě panelové diskuse s odborníky z předních evropských vědeckých institucí budou moci návštěvníci shlédnout celou řadu interaktivních ukázek a demonstrátorů s prvky umělé inteligence.

 

 

Autorka: Alena Nováková

Zdroj: Národní centrum průmyslu 4.0

 

« Březen 2024 »
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4
29 30 31