facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Prémie Otto Wichterleho 2017

7. 6. 2017
Prémie Otto Wichterleho 2017

Dne 6. června byla třiadvaceti mladým vědcům udělena Prémie Otto Wichterleho, cena Akademie věd ČR pro špičkové výzkumníky do 35 let. Kromě prestižního ocenění získali také finanční odměnu 300 000 korun jako odměnu a motivaci pro další činnost.

Prémii Otto Wichterleho pro rok 2017 převzalo z rukou předsedkyně Akademie věd České republiky profesorky Evy Zažímalové v úterý 6. června 2017 v pražské Lannově vile třiadvacet mladých badatelů, kteří úspěšně splnili mimořádně významný vědecký úkol. Ocenění je určeno perspektivním vědcům, kteří dosahují špičkových vědeckých výsledků a v kalendářním roce podání návrhu nepřekročili věk 35 let.

„Výběr laureátů posuzuje odborná komise, která zvažuje nejen dosažené vědecké výsledky mladých vědců, ale i jejich perspektivnost do budoucna. Ocenění by mělo především motivovat k další vědecké práci. Doufáme, že tohle je budoucí generace, která potáhne dál akademii ve svých oborech," říká o prémii Otto Wichterleho profesorka Eva Zažímalová.

Prémie pro mladé vědecké pracovníky ve svém názvu nese jméno profesora Otto Wichterleho na památku vynikajícího českého chemika světového formátu, jenž se stal po listopadu 1989 prezidentem Československé akademie věd. Uděluje se od roku 2002. Další českou cenu pro mladé vědce (v tomto případě do 40 let) je nedávno udělovaná Cena Neuron.

Jednotlivé profily oceněných naleznete v přiložené tiskové zprávě Akademie věd ČR.

 

Vědavýzkum.cz (JS)

Zdroj: Akademie věd ČR