facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Vyšel žebříček THE World University Rankings 2018

5. 9. 2017
Vyšel žebříček THE World University Rankings 2018

Dne 5. 9. zveřejnil portál Times Higher Education nový žebříček tisícovky nejlepších světových univerzit. Podruhé v řadě zvítězila University of Oxford, na druhém místě skončila University of Cambridge. Z našich vysokých škol se nejlépe umístila Univerzita Karlova na 401. - 500. místě.

Narozdíl od v červnu zveřejněného žebříčku QS World University Rankings 2018 a srpnového Academic Ranking of World Universities 2017, kterým dominují především americké univerzity, se ve World University Rankings 2018 umístily na prvních příčkách hned dvě školy z Velké Británie.

University of Oxford se již minulý rok povedlo jako první britské univerzitě po dvanácti letech získat prvenství a letos svoje vedení obhájila. Jako další skončila University of Cambridge, která si polepšila ze čtvrtého místa na druhé. Odsunula tak California Institute of Technology až na třetí místo, o které se dělí se Stanford University. První z asijských univerzit je National University of Singapur, která získala 22. místo. Vyšší příčky také letos obsadily čínské univerzity.

Ranking2018

 Zdroj: Times Higher Education

Mezi českými univerzitami se nejlépe umístila Univerzita Karlova, když obhájila svou pozici na 401. – 500. místě. Masarykova univerzita si v hodnocení letos polepšila a skončila na 501. – 600. místě. Univerzita Palackého v Olomouci, ČVUT v Praze a VŠCHT v Praze si obhájily svou pozici na 601. – 800. příčce. Vysoké učení technické v Brně si naopak pozici zhoršilo. Spolu s Českou zemědělskou univerzitou v Praze, Ostravskou univerzitou, Univerzitou Pardubice, Západočeskou univerzitou v Plzni, Univerzitou Tomáše Bati ve ZlíněVŠB-TU Ostrava se umístilo na 801. – 1000. pozici. Technická univerzita v Liberci z první tisícovky letos vypadla.

THE World University Rankings používá ke svému hodnocení třináct indikátorů sdružených do pěti oblastí: výuka, výzkum, citace a mezinárodní atraktivita, pátou oblastí je pak transfer znalostí do průmyslové sféry. Více o metodologii žebříčku si můžete přečíst zde. Kompletní výsledky letošního žebříčku naleznete zde.

V polovině června byl také zveřejněn žebříček THE World Reputation Rankings 2017, který je založen na tom, jak danou instituci vnímají špičkoví vědci z celého světa.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JT)

Zdroj: Times Higher Education