facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Nová naděje pro Středoevropskou univerzitu

10. 10. 2017
Nová naděje pro Středoevropskou univerzitu

Po dlouhých měsících nejistoty se rýsuje nová dohoda, která by umožnila setrvat Středoevropské univerzitě (CEU) v Budapešti. Představitelům CEU se podařilo uzavřít memorandum s Bard College v New Yorku, čímž by mohla naplnit podmínky setrvání v zemi.

Memorandum o porozumění, které by umožnilo zůstat Středoevropské univerzitě v Maďarsku, bylo uzavřeno s americkou vysokou školou, která by zajišťovala kurzy ve Spojených státech. Tím by umožnila naplnit podmínky nového maďarského vysokoškolského zákona. Rýsuje se tak možné řešení dlouhodobé krize okolo univerzity. CEU teď musí vyčkat souhlasu maďarské vlády, která musí podepsané dokumenty schválit.

Krize okolo Středoevropské univerzity vypukla v březnu minulého roku, kdy maďarská vláda předložila úpravu zákona o vysokých školách, kde zásadně zpřísnila působení zahraničních univerzit v Maďarsku. Zákon zahrnoval takové požadavky jako například povinnost mít univerzitní areál a vyučovat i v zemi svého původu. Profesoři ze zemí mimo EU by také ztratili výjimku z povinnosti žádat o povolení k práci v Maďarsku. Zákon, který i přes mohutné protesty studentů a akademiků nakonec maďarským parlamentem prošel, v podstatě znemožňoval další působení Středoevropské univerzity v Budapešti, kde působí již od roku 1993.

Představitelé CEU dlouhodobě tvrdí, že zákon je namířen přímo proti jejich instituci. Zakladatelem Středoevropské univerzity je totiž George Soros, miliardář a filantrop maďarského původu, který také školu zásadně finančně podporuje. George Soros je ale do značné míry chápán jako názorový odpůrce současného maďarského předsedy vlády, Viktora Orbána. Středoevropské univerzitě se dostalo mohutné podpory ze strany evropských i světových akademiků, včetně 20 laureátů Nobelovy ceny.

Středoevropská univerzita měla na začátku devadesátých let své sídlo i v Praze. Odtud ale odešla, protože se nedohodla s tehdejší českou vládou, v jejímž čele stál Václav Klaus, na podmínkách setrvání. Na CEU působili a působí přední světoví odborníci, například Ernest Gellner, významný teoretik nacionalismu a sociální antropolog českého původu, který působil i na London School of Economics či na University of Cambridge. Středoevropská univerzita má i dnes pověst špičkového pracoviště jako jedna z nejlepších univerzit v regionu.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JT)

Zdroj: ScienceBusiness, CEU, Lidové noviny, ČTK