facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Která země má nejvíc vědeckých pracovníků?

16. 11. 2017
Která země má nejvíc vědeckých pracovníků?

Portál UNESCO eAtlas nabízí globální přehled o počtu vědeckých pracovníků. Na prvním místě se za rok 2015 umístilo Dánsko. Česká republika měla k roku 2015 celkem 3,6 tisíc vědeckých pracovníků na jeden milion obyvatel.

výsledků za rok 2015 je zřejmé, že vůdčí postavení v počtu vědeckých pracovníků na milion obyvatel zaujaly skandinávské a některé asijské země. Na prvním místě se umístilo Dánsko se 7,5 tisíci vědců na milion obyvatel. Druhé místo zaujala Korea s výsledkem 7,1 tisíc vědeckých pracovníků. Na třetím a čtvrtém se umístilo Švédsko (7 tisíc vědců na milion obyvatel) a Finsko (6,8 tisíc vědců na milion obyvatel). V úvahu je ale třeba vzít i země, které nereportují svoje výsledky pravidelně. Izrael tak například v roce 2012 měl 8,3 tisíc vědeckých pracovníků na milion obyvatel a lze předpokládat, že se v roce 2015 toto číslo spíše zvýšilo, což by ho stavělo na první příčku. Podobný případ je i Singapur – v roce 2014 měl 6,7 tisíc vědců na milion obyvatel.

Data jsou zaznamenávána od roku 1996, ukazují proto také podrobný přehled vývoje v počtech vědeckých pracovníků. Obecně lze říct, že počet vědeckých pracovníků se stále zvyšuje. Dánsko mělo v roce 1996 3,2 tisíc vědců na milion obyvatel, tedy méně než polovinu oproti roku 2015. Tyto změny mohou vypovídat o stále důležitější úloze výzkumu a vývoje v národních ekonomikách.

Česká republika se podle dat za rok 2015 umístila na 17. místě s výsledkem 3,6 tisíc vědců na milion obyvatel. Vezmeme-li ale v úvahu i země, které data nereportují každoročně, umístila by se až na 25. místě. V souladu s celosvětovým trendem i počet vědeckých pracovníků v ČR stabilně stoupá s drobným výpadkem v roce 2009. Z grafu je zřejmé, jak si vede Česká republika v porovnání s třemi státy s nejvyšším počtem vědců. Pro srovnání je uveden i náš nejbližší soused, Slovensko.

unesco

Zdroj: UNESCO

Při čtení dat je třeba vzít v úvahu metodologii jejich sběru. Jeden vědecký pracovník se počítá jako full-time equivalent (FTE), což znamená, že jeden vědecký pracovník je v těchto datech chápán jako jeden pracovní úvazek v oblasti výzkumu a vývoje po dobu jednoho roku. Data také ovlivňuje, zdali se doktorandi v různých zemích započítají jako zaměstnanci nebo jako studenti. Více o problematice počítání vědeckých pracovníků se píše také v nedávno vydaném policy brief Technologického centra AV ČR.

Celý přehled dat si můžete prohlédnout zde.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JT)

Zdroj: UNESCO