facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Češi rozjíždějí vědeckou alianci

13. 2. 2018
Češi rozjíždějí vědeckou alianci

Alliance4Life je prvním uskupením biovědních ústavů střední Evropy. Má prosazovat kvalitu, ale i hlas regionu v EU.

Jsou to obří investice do budoucnosti, vědy a inovací. Středoevropský technologický institut (CEITEC) stál 5,25 miliardy korun z unijních fondů, Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny (ICRC) další miliardy. Obě centra vyrostla v Brně, z velké části se zabývají biomedicínským výzkumem a nově jsou též členy uskupení Allance4Life. Tak se nazývá první a jediná aliance deseti ústavů ze střední a východní Evropy, které se věnují lékařství a vědám o živé přírodě.

„Tudíž jde o unikátní zdroj expertízy a zkušeností, které jsou k dispozici Evropské komisi, ale také národním vládám. Instituce sdružené v alianci jsou předními univerzitami či výzkumnými ústavy ve svých zemích i na mezinárodní úrovni. Mimo jiné představují dohromady deset procent celkové účasti nových členských států v dotačním programu Horizont 2020; je to ekvivalent zapojení jedné celé země,“ řekl Lidovým novinám Jiří Nantl, ředitel CEITEC-MU, jenž alianci předsedá a stál u jejího zrodu. Úkolem uskupení je vzájemná podpora ve zlepšování řízení institucí a utváření prostředí pro vědce, ale i podněcování spolupráce mezi zeměmi v regionu.

„Nám jde hlavně o přenos těch nejlepších zkušeností a praxe od jiných členů Alliance4Life. Nemají sice jméno jako Harvard, ale v regionu jsou výborné,“ říká René Samek, ředitel brněnského ICRC pro mezinárodní spolupráci a vnější vztahy. A jako příklad uvádí maďarskou lékařskou Univerzitu Semmelweis nebo Lotyšský ústav organické syntézy.

„Dalším cílem je dávat i doporučení Evropské komisi, která projevila velký zájem o tipy, jak lépe vyrovnávat podmínky pro vědu mezi staršími a novějšími členskými státy,“ říká Nantl, který v úterý projekt Alliance4Life prezentoval v Bruselu. „Společný hlas institucí je samozřejmě daleko silnější,“ doplňuje Samek, dle nějž lékaře a vědce z ICRC zajímají třeba příklady pobaltské spolupráce s průmyslovými partnery. Aliance má vybízet k neustálému zlepšování vnitřního prostředí pro vědce, kteří potřebují nejen peníze, ale i mezinárodně srovnatelné podmínky. „Grantový systém musí být daleko férovější, otevřený a transparentní,“ uvedla v magazínu Horizon profesorka Anne O’Connellová, Irka, která nyní působí na Masarykově univerzitě. Cizinci totiž v nových zemích EU často narážejí na nečekané překážky – včetně nepotismu.

Babiš: Na vědu si posvítím

Zmiňovaný CEITEC patří k nejlepším příkladům nově vzniklých center v ČR z fondů EU, jichž ale napříč republikou vzniklo v minulém programovém období 48.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který předsedá vládní výzkumné radě, prohlásil, že si nechá prověřit finanční toky do výzkumu a hospodaření velkých center. „Je potřeba udělat analýzu, jakým způsobem se centra uživí a jak si vydělají na svůj provoz,“ citovala ČTK Babiše.

 

Autor: Martin Rychlík

Článek byl publikován 3. 2. 2018 v Lidových novinách.