facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Francouzi odmítají Springeru platit více

19. 4. 2018
Francouzi odmítají Springeru platit více

Francouzské vědecké instituce nechtějí prodloužit smlouvu s nakladatelstvím Springer. To se tak dostalo do podobné situace jako nedávno Elsevier v Německu. I reakce je stejná. Francouzští výzkumníci mají nadále přístup k jejich publikacím.

Situace ve Francii je téměř totožná s nedávnou realitou v Německu, kde organizace Project DEAL, která zastupuje německé výzkumné instituce po dlouhých jednáních zatím stále neprodloužila smlouvu s nakladatelstvím Elsevier. To ale nadále nezrušilo jejich přístup ke službám, které jim poskytovalo. Ve Francii se organizace vyjednávající za více než 250 vědeckých institucí a knihoven jmenuje Couperin a nejednají s Elsevier, ale s nakladatelstvím Springer. I přesto, že tempo je pomalé, postupně přibývá článků publikovaných na bázi otevřeného přístupu. Podle Couperinu by tak měla klesat cena služeb nakladatelství. Místo toho ale požaduje Springer naopak mírné zvýšení cen.

Stejně jako v Německu nakladatelství údajně čeká na to, jak se vyvinou jednání o novém kontraktu. Více než 2 000 francouzských vědců již ale v petici podpořilo postup Couperinu v boji proti vysokým poplatkům nakladatelství. Ti se nebojí ani situace, kdy by definitivně přišli o přístup do Springeru. Existuje podle nich mnoho jiných způsobů, jak se k potřebnému materiálu dostat – institucionální depozitáře, sociální sítě nebo přímá žádost autora publikace.

Springer to staví do nezáviděníhodné situace. Podle informací Couperinu pro něho znamená neuzavření smlouvy každoroční ztrátu 5 milionů euro. Především se ale ozývají nespokojené hlasy i z ostatních zemí a to, že se další státy nezachovají podobně jako Francie nebo Německo se rozhodně nedá vyloučit. Dle nejnovějších informací chce ale společnost Springer Nature dále růst, plánuje vydat nové akcie v hodnotě 1.2 miliardy euro.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (NS)

Zdroj: The Times Higher Education, Reuters, The Scientist