facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Chemici jsou určitě nejcitovanější, ale ...

30. 4. 2018
Chemici jsou určitě nejcitovanější, ale ...

Martin Rychlík ve svém článku píše, že nejcitovanější vědci jsou chemici. Ano. Všichni jmenovaní jsou skvělí a zaslouží velikou úctu! Náš chemický výzkum je skvělý! A přesto je článek a zejména jeho titulek poněkud zavádějící!

„Chemici“ jsou nejcitovanější jaksi z definice. Prostě se hodně citují. Typický článek z oboru chemie mívá nejméně několik desítek referencí. Možná stovek. Typický článek z mého oboru sotva deset. Matematický článek ještě méně.

Největší h-index v kategorii AUTOMATION AND CONTROL SYSTEMS je pokud vím cca 65 a má ho můj dobrý kamarád Frank Lewis z Texasu. Prostě nikdo na světě víc nemá. Do této tabulky by se přesto nedostal. Největší h-index v CHEMII je hodně přes 100. Já našel asi 160, ale může být víc – ono se to špatně hledá. Při vší úctě (opravdu!) má k tomu Pavel Hobza ještě daleko. A vůbec největší h-indexy mají myslím v epidemiologii – 260 a snad i víc.

Pokud se – jako tady – odečtou hromadné články, vypadnou z žebříčku částicoví fyzici, kardiologové, a mnozí další – a tím chemici ještě vyniknou. H-indexy říkají hodně, ale nesmí se přímo porovnávat mezi obory. Všichni to vědí. A přesto se občas porovnávají a takové články se píší. I skvělý Martin Rychlík.

Lepší je to porovnávat uvnitř oboru (kategorie WoS). Ani to není neprůstřelné, ale je to mnohem lepší: Vědec/vědkyně XY je v prvním/posledním percentilu h-indexů své kategorie. Můžete si to najít v In Cites během pár minut. Je tam ale problém, že pokud autor nemá ResearcherID, může se tam objevit rozdroben do několika osob s menšími h-indexy. I Frank Lewis je tam několikrát s menšími čísly. Knihovna ČVUT to ale nějak umí najít lépe, alespoň to tvrdí.

Podobně to dělá Metodika 17+ v bibliometrické části, kde zase mezi obory porovnává poměry mediánů AIS časopisů  článků v oboru: národní / světový. Zatím bohužel jen u FORD-Frascati, ale příště musí přejít na D-FORD/kategorie WoS (znalci budou vědět, ostatní nemusí).

Napíše Martin podobný článek, tentokrát porovnávající relativní umístění našich špičkových vědců v jejich oborech/kategoriích? Teprve až u upravené tabulky mi bude líto, že v ní nebudu. To mám za to, že pořád žvaním. Jako třeba tady.

 

Autor: Michael Šebek