facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Vítěz PowerUp 2018: Startupy potřebují předvídatelné a stabilní prostředí

27. 6. 2018
Vítěz PowerUp 2018: Startupy potřebují předvídatelné a stabilní prostředí

Nedávno jsme Vás informovali o estonském startupu Zubax Robotics, zabývajícím se vývojem elektrických pohonů, který zvítězil v prestižní soutěži PowerUp!. Nyní vám přinášíme exkluzivní rozhovor pro portál Vědavýzkum.cz se spoluzakladatelem a CEO firmy Pavlem Kirilenkem.

zubax-core-team.jpg

(Pavel Kirilenko - první zleva - se svým týmem)

Proč jste se rozhodli přihlásit do soutěže PowerUp?

Zdálo se nám, že soutěž vypadá relevantně v oblasti, kterou se zabýváme - naše technologie je přímo spojena s řízením energie a budoucností dopravy. Chceme v tomto ohledu zlepšit svět a zdá se, že naše cíle korespondují s cíli společnosti InnoEnergy.

Můžete stručně popsat svoji technologii?

Elektrický pohon má skutečně spoustu výhod ve srovnání s motory s vnitřním spalováním. Elektromotory jsou levnější, mnohem jednodušší (prakticky jedna pohyblivá část vs. tisíce), mnohem spolehlivější (prakticky nic, co by se mohlo zlomit) a mnohem snadněji se udržují. Tyto vlastnosti jsou velmi žádoucí obecně, ale především v leteckém průmyslu, kde je zvláště zájem o spolehlivost a předvídatelnost. Elektrický pohon v současné době není rozšířený zejména proto, že nemáme solidní způsoby skladování elektrické energie. Proto musíme využít dostupnou energii co nejefektivněji. Dokonce i v případě, že budou existovat lepší baterie, poptávka po efektivním využití energie nezmizí; lidé například stále dost řeší, jakou vzdálenost dojedou autem na jedno natankování i přesto, že už nyní jsme schopni dojet poměrně daleko a náklady na pohonné hmoty jsou relativně nízké. A to je přesně to, co se nám podařilo zlepšit: jelikož jsou naše pohony energeticky účinnější, pomáhají konstruktérům elektrických vozidel obcházet jeden z nejpodstatnějších problémů s energií.

Jakým způsobem jsou v Estonsku podporovány startupy?

S rizikem, že se dostanu do oblasti politiky, musím říct, že podle mého názoru není úkolem jakékoliv vlády vměšovat se přímo do komerčních společností a zprostředkovávat jim pomoc. Jejím úkolem je spíše vytvářet předvídatelné a stabilní prostředí s jednoduchými, jasně definovanými a dobře prosazovanými pravidly, kterým budou jednotliví aktéři rozumět. Zdá se, že v tomto ohledu se Estonsku s jeho nízkými režijními náklady na elektronické služby a poměrně jednoduchými pravidly daří velmi dobře. Různé specializované projekty jako start-upové ekosystémy, akcelerační programy, inkubátory a podobně jsou daleko méně důležité.

Kam se váš projekt bude vyvíjet dál?

Výhra naše plány nijak nezmění. Finanční odměnu 30 000 eur využijeme k pokračování našeho výzkumu a ke zlepšení stávající technologie. Co se týče možných budoucích investic z EIT – naším hlavním zájmem je pokračovat ve výzkumu a vývoji, spíše než optimalizovat společnost ke krátkodobému profitu. Stále jsme na cestě k tomu, abychom do roku 2020 vypustili něco úžasného. Pokud uděláme všechno správně, tak o nás určitě uslyšíte.

Děkujeme za rozhovor!

 

Autor: Vědavýzkum.cz (PH)