facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Fulbrightova stipendia na rok 2019

16. 9. 2018
Fulbrightova stipendia na rok 2019

Fulbrightova komise přijímá žádosti o prestižní stipendia na pobyty českých studentů, pedagogů a vědců ve Spojených státech a na hostování amerických stipendistů na institucích v České republice. Uzávěrky pro pobyty v příštím akademickém roce se blíží.

Komise J. Williama Fulbrighta je mezivládní česko-americká organizace založená za účelem podpory vzdělávacích, vědeckých a kulturních výměn mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými prostřednictvím stipendijních programů a poradenských a informačních služeb. Hlavní náplní práce Fulbrightovy komise je správa vládních stipendií, případně dalších programů pro studium, výzkum a výuku v USA pro české občany a naopak pro americké stipendisty na akademických institucích v České republice.

Stipendium pro vědce a přednášející

Stipendium podporuje dlouhodobé pobyty českých vědců a vysokoškolských pedagogů v USA, aby tam vedli výzkum a případně přednášeli v jakémkoliv oboru s výjimkou klinické medicíny. Stipendium mohou obdržet také pedagogové – bohemisté pro výuku českého jazyka, případně literatury, lingvistiky apod., pokud získají pozvání z odpovídajícího univerzitního pracoviště z USA nebo pokud americká strana požádá Fulbrightovu komisi o nalezení vhodného lektora.

Termín odevzdání přihlášek je 1. listopadu pro pobyty v následujícím akademickém roce. Více informací naleznete zde.

Fulbright Masarykovo stipendium

Fulbright-Masarykovo stipendium podporuje dlouhodobé pobyty českých doktorandů, vědců a vysokoškolských pedagogů v USA, aby tam přednášeli nebo prováděli výzkum v jakémkoliv oboru s výjimkou klinické medicíny. Program je určen vědeckým pracovníkům, kteří jsou nejenom vynikajícími odborníky ve své vědecké oblasti ale současně jsou aktivní v občanském nebo veřejném životě svých institucí nebo komunit, stejně jako Tomáš Garrigue Masaryk. Mohou pracovat v akademickém senátu, spolupracovat s neziskovou organizací, místní samosprávou apod. Splnění tohoto požadavku je nutným předpokladem pro získání stipendia. Doporučujeme předem konzultovat, zda se do programu kvalifikujete.

Délka pobytu záleží na předkládaném projektu a pohybuje se od tří do deseti měsíců v příslušném akademickém roce.

Stipendium se poskytuje ve třech kategoriích, kdy rozhoduje statut před či po získání titulu Ph. D. v době uzávěrky přihlášek:

  • Doktorská pro studenty doktorského studia
  • Postdoktorská pro ty, kteří získali Ph. D. k datu uzávěrky podání přihlášek maximálně před 5 lety
  • Seniorská pro ty, kteří získali Ph. D. či jeho starší ekvivalent více než před 5 lety.

Termín odevzdání přihlášek je 1. listopadu pro pobyty v následujícím akademickém roce, přičemž začátek pobytu v USA musí nastat do konce následujícího kalendářního roku. Více informací naleznete zde.

Hostování amerických akademiků

Hostování amerických akademiků prostřednictvím programů Fulbrightovy komise je možné hned několika způsoby, které se liší hlavně délkou pobytu, ale i tím, kdo žádost o grant podává.

Fulbright Core program (semestr nebo akademický rok)

Hostování na jeden semestr nebo na celý akademický rok umožňuje program Fulbrightových stipendií pro vědce a přednášející. Americký stipendista je plně finančně zajištěn grantem. Přihlášku podává americký vědec na americké straně. Fulbrightova komise následně vybírá americké stipendisty a umisťuje je na odpovídající pracoviště v ČR, pokud nemají konkrétní pozvání. Pokud jste již s konkrétním odborníkem z USA v kontaktu a máte zájem o jeho hostování u vás, doporučte mu přihlásit se o Fulbrightovo stipendium přes Council for International Exchange of Scholars.

Fulbright Specialist program (dva až šest týdnů)

Fulbright Specialist Program umožňuje českým vysokým školám a dalším institucím s edukačním posláním, např. výzkumným pracovištím s doktorandskými programy nebo i knihovnám či muzeím, žádat o amerického odborníka v daném oboru na dobu od 14 do 42 dnů. Do délky pobytu se započítávají i dny na cestu, veškeré svátky i víkendy.

Žádosti o specialisty je možné podávat v systému průběžně, nejdéle však do 30. září pro žádosti o specialisty, kteří by měli v ČR působit v nadcházejícím kalendářním roce. Více informací naleznete zde.

 

Seznam českých stipendistů, příručky a další materiály naleznete zde.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JS)

Zdroj: Fulbright.cz