facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Vzniká Centrum Karla Čapka, nová platforma pro etiku nových technologií

15. 10. 2018
Vzniká Centrum Karla Čapka, nová platforma pro etiku nových technologií

Tři ústavy Akademie věd a fakulta Univerzity Karlovy spojují své síly v Centru Karla Čapka pro studium hodnot ve vědě a technice. Tuto novou mezioborovou platformu osobně představila předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

CentrumKC.jpg 1987258066

Slavnostní podpis smlouvy se uskutečnil v pátek 12. října za účasti ředitelů Ústavu informatiky, Filosofického ústavu a Ústavu státu a práva Akademie věd ČR, které v centru budou spolupracovat s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy. Vedení Akademie věd zastupovali na ceremoniálu kromě předsedkyně i dva místopředsedové, Jan Řídký a Pavel Baran.

Umělá inteligence i kmenové buňky

„Mám radost, že se nám daří propojovat výzkum různých vědních oblastí. Otázky spojené s etikou a právem v oblasti umělé inteligence jsou komplexním problémem a nelze vystačit s úzkým jednooborovým pohledem,“ řekl při podpisu smlouvy ředitel Ústavu informatiky Emil Pelikán.

Centrum Karla Čapka tak chce reagovat na komplikovaná témata, která se s nástupem nových technologií objevují, ať už to jsou například autonomní vozidla, vojenské systémy, genetické modifikace rostlin a živočichů, robotičtí ošetřovatelé či aplikace kmenových buněk. Jak stojí v ustavujícím prohlášení: „Morální myšlení a praxe i současná právní regulace bohužel nedrží s vědecko-technickým rozvojem krok.“

Spolupráce akademických pracovišť a univerzitní fakulty by měla zahrnovat spolupráci na grantech a v rámci Strategie AV 21, přičemž by měla mít jak filozofický, tak legislativní dopad.

„Posouvat hranice poznání je stále těžší, mezioborovost je o lidech a všechny dohody fungují na osobní bázi. V tomto případě mám velkou naději, také s ohledem na fakt, že se dobře známe a že to bude fungovat ještě lépe,“ uvedl děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Jiří Zima.

 

Zdroj: Akademie věd ČR

Připravili: Jan Martinek a Alice Horáčková, Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

Foto: Pavlína Jáchimová, Divize vnějších vztahů SSČ, AV ČR