facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Univerzita Karlova se zlepšila v uměleckých a humanitních oborech

1. 11. 2018
Univerzita Karlova se zlepšila v uměleckých a humanitních oborech

Společnost Times Higher Education (THE) postupně zveřejňuje žebříčky hodnocení vysokých škol podle jednotlivých oborů. Aktuálně se zaměřila na oblast umění a humanitních věd. I v nich si dlouhodobě drží prvenství americká Stanford University. Česko má v žebříčku dva zástupce, Univerzita Karlova se letos dostala do první třetiny.

Po společenských vědách, právu, ekonomii a pedagogice se autoři žebříčků zaměřili na oblast humanitních věd a umění, kam řadí obory, jako jsou jazyk, literatura, lingvistika, design, historie, filosofie, teologie, architektura nebo archeologie. Žebříček hodnotí celkem 506 univerzit ze 49 států světa. Kritéria oborových žebříčků vycházejí z celkového žebříčku vysokých škol, váha jednotlivých ukazatelů se ale vždy mírně uzpůsobuje danému oboru.

Stanford University vládne žebříčku vysokých škol v uměleckých a humanitních vědách nepřetržitě již od roku 2012, pouze v roce 2017 sdílela prvenství s Harvardem. Druhé místo letos obsadil Massachusetts Institute of Technology, který ještě v roce 2017 uzavíral první desítku. V té se letos vedle amerických vysokých škol umístily i tři britské – třetí a čtvrtou příčku obsadily University of Oxford a University of Cambridge, na šesté příčce se umístila londýnská University College London, která se jako jediná z top 10 může pyšnit nadpolovičním podílem zahraničních studentů a vysokým podílem žen.

Dvě největší české vysoké školy se v žebříčku objevily poprvé vloni. Zatímco Masarykova Univerzita letos obhájila 301. – 400. místo, Univerzita Karlova si oproti loňskému výsledku (201. – 250.) polepšila a umístila se na 151. – 175. pozici. Společně s právními vědami je to tak její nejlepší oborový výsledek v žebříčcích sestavovaných společností THE. Oproti lídrům žebříčku mají naše vysoké školy sice vyšší podíl žen - akademiček (62 %), ale výrazně nižší podíl zahraničních studentů – 17 % na Karlově a 21 % na Masarykově univerzitě.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JS)

Zdroj: Times Higher Education