facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Akademie věd ČR vypisuje stáže pro středoškoláky

8. 11. 2018
Akademie věd ČR vypisuje stáže pro středoškoláky

Vyzkoušet si pracovat po boku opravdových vědců nabízí mladým zájemcům Akademie věd ČR. Pod hlavičkou projektu Otevřená věda organizuje roční stáže na desítkách svých pracovišť. Ty další odstartují již v lednu 2019 a jsou určeny studentům středních škol, kteří si mohou vybírat z více než 90 témat nejrůznějších oborů.

AV ČR stáže sš

„Stáže jsou dvanáctiměsíční v časové dotaci minimálně osm hodin za měsíc a jsou bezplatné. Studentům, kteří dojíždějí, hradíme náklady na cestu,“ vysvětluje manažerka projektu Zuzana Všetečková. Jaké jsou hlavní přínosy stáží? „Kromě praxe ve špičkových laboratořích, cenných zkušeností a kontaktů mají stážisté skvělé podklady pro vědecké soutěže,“ dodává Zuzana Všetečková.

„Mladých lidí je ve vědě málo, což je škoda. Smysluplná práce, která pomáhá lidem a umožňuje ukojit zvědavost a kreativitu, je přece skvělá cesta, na niž se hodí sbírat zkušenosti už na střední škole. Stáže studentům umožňují zapojit se do výzkumu a definovat jim obor, který je bude opravdu bavit,“ pochvaluje si úspěšný mladý vědec Jan Lukačevič z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR, který se letos stal ambasadorem stáží a současně je i jedním z lektorů.

Studenti si vyzkoušejí práci v laboratoři i v terénu

Nadchnout mladé lidi pro vědu a ukázat jim, na čem se v Akademii věd ČR v současnosti pracuje, jsou hlavní cíle stáží pro talentované středoškolské studenty, které Akademie věd ČR pořádá pod hlavičkou Otevřené vědy.

Absolvovat stáž na některém z pracovišť Akademie věd ČR neznamená sedět u počítače nebo pasivně sledovat svého lektora. Naopak, studenti si zkoušejí praktické dovednosti a zapojují se i do výzkumu. Některé stáže dokonce kombinují práci v laboratoři a v terénu. Například na stáži Mapování vhodných území pro obnovu mokřadů v Botanickém ústavu AV ČR bude student porovnávat historická území s těmi současnými. Cílem bude najít vhodné území pro obnovu již zaniklých mokřadů či rybníků. Jaká území budou vhodná, ověří přímo v terénu.

Stáž  v Ústavu experimentální botaniky AV ČR

O stáže je enormní zájem

Letos absolvuje stáže na 34 pracovištích Akademie věd ČR více než 150 studentů, které v listopadu čeká dvoudenní konference, na které budou prezentovat výsledky své roční práce.

Vědecké stáže připravuje Akademie věd ČR pro studenty středních škol z České republiky. Ti se mohou přihlásit prostřednictvím webové aplikace na www.otevrenaveda.cz, kde jsou zveřejněna všechna témata. O přijetí či nepřijetí studenta rozhoduje lektor, který si vybírá až tři studenty. Zájemci se mohou registrovat do 30. listopadu 2018.


Zdroj: Akademie věd ČR