facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Příští evropský vesmírný program i agentura budou mít sídlo v Praze

14. 1. 2019
Příští evropský vesmírný program i agentura budou mít sídlo v Praze

Rada Evropské unie oznámila, že schválila všechny podrobnosti o vesmírném programu na roky 2021-2027. Jeho definitivní rozpočet ale zatím není známý. Nová agentura by měla sídlit v Praze.

Jakmile bude dokončena legislativa, zřídí se nová agentura Evropské Unie pro vesmírný program se sídlem v Praze. Ta nahradí současnou Europen Global Navigational Satellite Systems Agency a přenese všechny kosmické projekty pod jednu střechu. Evropská komise navrhla, aby kosmický program získal během 7 let16 miliard eur. Konečná částka však nebude stanovena, dokud členské státy neodsouhlasí celkový rozpočet Evropské unie za stejné období. Toto rozhodnutí se neočekává dříve než na konci roku 2019 kvůli neshodám mezi vládami jednotlivých států v Radě. Navzdory brexitu a ztrátě čistého příspěvku Spojeného království je plánovaný rozpočet EU na rok 2021-2027 navržený Komisí větší než současný, což znamená, že ostatní čistí přispěvatelé jako například Německo budou muset platit více.

iss rising sun 900px

Návrh Komise, jenž je rozložen do 7 let, vychází přibližně na 2,3 miliardy eur ročně. Rozpočet zahrnuje tři samostatné oblasti: družicovou navigaci, pozorování Zeměbezpečnost. Částka 5,8 miliardy eur připadá na projekt Copernicus, který má pomoci ochránit bezpečnost kontinentu na souši, ve vodě i ve vzduchu. Rozpočet oblasti družicové navigace je rozdělen do dvou hlavních okruhů, prvním je Galileo, globální satelitní navigační systém, který zahrnuje náklady ve výši 8,25 miliardy eur, druhým evropská služba pro pokrytí geostacionární navigace (EGNOS), na niž bude vynaloženo1,45 miliardy eur.

Dalších 500 milionů eur bude rovnoměrně rozděleno mezi takzvaný SSA Programme (Space and situational awareness), jehož cílem je vytvoření jednotného evropského systému, který bude včas a kvalitně poskytovat informace o stavu prostředí a případných hrozbách v blízkém či vzdáleném okolí Země, a projekt Govsatcom, který zajišťuje bezpečnou komunikaci pro veřejný sektor.

Všech pět projektů je provozováno společně s Evropskou kosmickou agenturou (ESA), která měla v roce 2018 rozpočet 5,8 miliardy eur, z nichž téměř polovina pocházela z Francie a Německa. ESA není součástí EU, ale jejími členy jsou všechny členské státy s výjimkou Lotyšska, Litvy, Slovenska, Chorvatska, Bulharska, Malty a Kypru. Norsko a Švýcarsko jsou také plnohodnotnými členy ESA, zatímco Slovinsko a Kanada jsou členy přidruženými.

Bez ohledu na to, co se nakonec s rozpočtem stane, nebude evropské vesmírné financování ještě zdaleka přesahovat částku 17,9 miliardy eur, kterou plánuje vláda Spojených států vynaložit na NASA v jediném roce 2021, což je zároveň rok, kdy bude spuštěn nový vesmírný program EU.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (BK)

Zdroje: Czech Space Portal, Evropská komise (1, 2), ScienceBusiness,

Ilustrační foto: Nasa Photo