facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Nové projekty na podporu genderové rovnosti

20. 2. 2019
Nové projekty na podporu genderové rovnosti

Národní kontaktní centrum – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR se stalo partnerem v dalších projektech Horizontu 2020. Nová spolupráce pomůže podpořit konkrétní plány zaměřené na prosazování genderové rovnosti v institucích, které se zabývají vědami o živé přírodě a zemědělstvím.

Národní kontakt centrum – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR spolu s partnery ze sedmi evropských zemí zahajuje další projekt financovaný z rámcového programu pro výzkum a inovace Horizont 2020. Ten se zaměřuje na implementaci plánů genderové rovnosti na výzkumných institucích a v grantových organizacích, které se věnují vědám o živé přírodě a zemědělským vědám. Projekt Gender-SMART byl zahájen 12. února 2019 ve francouzském Montpellier a potrvá do konce roku 2022.

Úkolem projektu je sestavit a zavést na míru šité plány, jejichž cílem je odbourávání genderových nerovností ve výuce, výzkumu, grantových systémech i v oblasti rozhodování. NKC – gender a věda bude mít v projektu na starosti monitoring a evaluaci jednotlivých plánů a jejich zavádění na vybraných institucích a hodnocení celkového fungování projektu a práce mezinárodního konsorcia.

„Projekt Gender-SMART nám dovolí zúročit dlouholeté zkušenosti a expertízu v oblasti prosazování genderové rovnosti na institucionální úrovni. Je skvělé, že budeme moci pomáhat institucím v tak důležitém oboru bádání, který se dotýká udržitelnosti, klimatické změny a potravinové bezpečnosti. Genderová témata i jiné osy znevýhodnění jsou zde navýsost aktuální,“ říká vedoucí NKC – gender a věda Marcela Linková.

logo gender smart lightbox

Oddělení NKC – gender a věda v lednu také vstoupilo jako partner do dalšího evropského projektu Horizontu 2020 s názvem Gender Equality Academy. Jeho cílem je budování kapacit na prosazování genderové rovnosti ve výzkumu a inovacích a na vysokých školách v členských státech EU formou vývoje školících modulů a materiálů.

Od roku 2018 je navíc oddělení koordinátorem projektu Horizontu 2020 GENDERACTION, jehož cílem je podpora zavádění genderové rovnosti do vědních politik členských států a naplňování priorit Evropského výzkumného prostoru.

Mezinárodní projekty financované evropským programem podpory výzkumu a vývoje Horizont 2020 jsou vysoce kompetitivní a prestižní. Evropská komise jimi podporuje i zlepšování pracovních podmínek a genderové rovnosti ve vědě a výzkumu (aktuálně zde). České instituce mimo zapojení se do mezinárodních konsorcií mají možnost získat finance na podporu genderové rovnosti hned v několika národních zdrojích (např. zdezde).

Více informací můžete získat na emailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a/nebo telefonu 210 310 322.

 

Zdroj: NKC – gender a věda