facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Nejlepší univerzitu v Asii mají Číňané. Nejvíce kvalitních škol má ale Japonsko

6. 5. 2019
Nejlepší univerzitu v Asii mají Číňané. Nejvíce kvalitních škol má ale Japonsko

Čínské univerzity jsou nejlepší v Asii. To alespoň vyplývá z nejnovějšího žebříčku společnosti Times Higher Education THE Asia University Ranking 2019. Na kontinentě dominují především čínské a hongkongské univerzity. Do první desítky se po jedné dostaly také školy v Singapuru a v Japonsku.

Nový žebříček je důkazem toho, že Čína posiluje svou pozici jednoho z globálních lídrů na poli výzkumu a vývoje. Tsinghua University, která se umístila jako první v celém žebříčku, poprvé přeskočila singapurskou National University of Singapore. Ta vévodila regionu od roku 2016 (na výsledky žebříčku z minulého roku se podívejte zde). Tsinghua University, někdy přezdívaná jako čínská MIT, posílila zejména v oblasti kvality vyučujících, v citačním impaktu a počtu zahraničních studentů. Kromě ní se v první desítce umístila ještě Peking University. Ta se ale od minulého roku propadla. Z třetí příčky se letos dostala až na pátou.

2 Tsinghua

Velké auditorium z roku 1917 je středobodem kampusu Tsinghua University (foto: Wikimedia)

Čínský úspěch přitom není případ pouze dvou škol. V letošním žebříčku se umístilo 73 čínských univerzit, což je o devět víc než minulý rok. Kromě toho si 16 z 26 čínských škol, které se objevily v první stovce žebříčku, polepšilo, zachovalo si svou pozici nebo se v první stovce objevilo vůbec poprvé.

V žebříčku se také velmi dobře umístily hongkongské školy. Ty získaly v první desítce hned tři umístění (Hong Kong University of Science and Technology, University of Hong Kong, Chinese University of Hong Kong). Singapur sice přišel o prvenství v žebříčku, ale v první desítce má i letos dvě umístění – National University of Singapore a Nanyang Technological University, Singapore. Dvě příčky získala také Jižní Korea, a to konkrétně Seoul National University a Sungkyunkwan University.

Číně v regionu konkuruje Japonsko. V první desítce se sice umístila pouze The University of Tokyo, ale země má na kontě zase největší počet institucí v celém žebříčku: 103 univerzit. To je o 14 víc než minulý rok. Kromě Japonska své skóre také vylepšila Malajsie. Poprvé se nejlepší malajská škola, University of Malayasia, umístila v první čtyřicítce asijských univerzit.

Podívejte se na výsledky první desítky žebříčku THE Asia University Ranking:

Asie žebříček

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JT)

Zdroj: Times Higher Education