facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Česko míří mezi elitu a představuje strategii umělé inteligence

10. 5. 2019
Česko míří mezi elitu a představuje strategii umělé inteligence

Česká republika se zařadila do klubu zemí, které mají jasný plán jak uspět a prosadit se v technologii budoucnosti - umělé inteligenci (AI). Vláda v pondělí 6. 5. 2019 schválila Národní strategii umělé inteligence v ČR, která je základem podpory rozvoje AI v Česku a rovněž nezbytným předpokladem pro vznik evropského superhubu.

Podobnou strategii mají nejvyspělejší státy Evropy jako je Francie, Velká Británie nebo Německo a rovněž technologicky nejvyspělejší země světa.

„Před pár měsíci jsem začal pracovat na tom, aby Česká republika získala evropský superhub pro umělou inteligenci, jednám se všemi hlavními představiteli Evropské unie a přesvědčuji, že jsme v této oblasti na světové špičce. Připravujeme nyní s místopředsedou vlády Havlíčkem základní obrysy hospodářské strategie a umělá inteligence tam bude mít významné místo,“ zdůraznil předseda vlády Andrej Babiš.

„Máme velkou šanci využít špičkový český výzkum v této průlomové technologii, jako klíčový nástroj pro naši budoucnost. Zařazujeme se tím mezi evropskou technologickou elitu, která bude udávat nejen směr v oblasti průmyslu, ale stává se rovněž významným světovým hráčem v budování kybernetické bezpečnosti, abychom se tak postavili velké globální hrozbě, jako je krádež dat,“ uvedl místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Národní AI strategie navazuje na Inovační strategii a je jedním z prvních hmatatelných kroků vrátit Českou republiku mezi nejvyspělejší země světa,“ dodal Havlíček.

Nová strategie je především vstupenkou ČR pro zapojení do aktivit na úrovni EU, jež si vytkla za cíl dohnat náskok, který mají dnes především Spojené státy a Čína.

„Klíčový první krok je snaha vybudovat v Praze Evropské centrum excelence v AI, tedy sídlo jedné z chystaných čtyř evropských výzkumných sítí. To by pomohlo vytvořit z Česka a celého regionu jeden ze světových AI hubů, ze kterého by těžila i ostatní oborová centra v Česku a celé střední Evropě,“ vysvětlil náměstek ministra pro digitalizaci a inovace Petr Očko, jenž se svým týmem strategii připravil.

Česko si vznik Evropského centra excelence v AI vytyčilo za krátkodobý cíl, kterého je reálné dosáhnout do roku 2021. Strategie obecně počítá s krátkodobými (právě do roku 2021), střednědobými (2027) a dlouhodobými (2035) cíli.

„Dlouhodobě zásadní je pro nás přilákat špičkové talenty ze zahraničí, za kterými přijdou výzkumná centra světových firem a další investice. Na ty naváže rozvoj start-upů a inovativních firem v celé ČR. Umělá inteligence se zkrátka neobejde bez té reálné,“ dodal Očko.

Prioritní témata umělé inteligence v ČR jsou založena jak na výsledcích české vědy, tak na průmyslových nebo veřejných aplikacích, ve kterých ČR mezi špičku. Zahrnují bezpečnost a obranu, průmyslovou výrobukomunikaci člověka se strojem.

Míříme tím jak na expertizy v počítačové bezpečnosti, tak na robotiku spojenou s průmyslem 4.0, samořiditelná auta, nebo na aplikace v oblasti rozpoznávání obrazu či jazyka. Současně se tím zvýší komfort obyvatel v každodenním životě, založený zejména na rychlé a vstřícné komunikaci se státem.

Strategie je členěna do sedmi kapitol a pokrývá oblasti ekonomiky a společnosti od podpory vědy a výzkumu, přes školství a sociální systém, až po otázky regulace a mezinárodní spolupráce. Hlavní řídící roli v oblasti AI má místopředseda vlády pro hospodářství v úzké spolupráci s premiérem. Cílem je propojit jak veřejný, tak i soukromý sektor, tedy zástupce státu, firem i akademie. Ti se také na přípravě Strategie aktivně podíleli.

Celou Národní strategii umělé inteligence v ČR naleznete zde.

 

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu


Kromě České republiky zavedlo podobnou strategii také Slovinsko a založilo nové výzkumné centrum pro umělou inteligenci. Ve výzkumu ale prozatím dominuje jen hrstka zemí. České firmy ovšem stále víc rozeznávají potenciál umělé inteligence, a i proto se například Svaz průmyslu a dopravy ČR podílel na zpracování nové národní strategie.

O umělé inteligenci také hovořil Karel Rais, bývalý rektor Vysokého učení technického v Brně.