facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Německo slibuje pro budoucí desetiletí stálý růst rozpočtu na vědu

15. 5. 2019
Německo slibuje pro budoucí desetiletí stálý růst rozpočtu na vědu

Německé výzkumné organizace s nadšením přijaly rozhodnutí, které oznámili spolkoví a zemští ministři – pro následujících 10 let se zvýší rozpočet na výzkum, vývoj a inovace o 3 % ročně. Celkově se jedná o nárůst, jenž činí 17 miliard EUR.

Již více než 10 let se německé výzkumné organizace těší stálému navyšování rozpočtu, od roku 2006 se každoročně navýšil o 3 %, a to i během poklesu německé ekonomiky. Ve vzduchu však visí obavy, které způsobují klesající daňové příjmy a hluboké neshody mezi zemskými a spolkovými ministry.

Kdo bude financovat nárůst prostředků na výzkum?

Aktuální vývoj je ale lepší, než se očekávalo. Nejen výzkumným organizacím, včetně Max Planck Society a grantové agentury German Research Foundation, se dostane vyššího finančního obnosu, ale zároveň si do roku 2027 polepší i univerzity a technické školy. „Je to obrovská úleva,“ říká Matthias Kleiner, prezident společnosti Leibniz Association, pod jejímž názvem se skrývá více než 90 výzkumných ústavů. Dohoda je mimořádně „pozitivním a povzbudivým signálem pro vědu.“ Dohoda zároveň schvaluje i dva nové ústavy Maxe Plancka – Institute for Cybersecurity and Privacy protection, který má být založen ve městě Bochum, a nový samostatný Institute for the Biology of Behaviour v Radolfzellu, který byl dříve součástí Institute for Ornithology.

Jednání se soustředila především na to, kdo by si měl tento finanční nárůst vzít na svá bedra - zda spolková vláda nebo jednotlivé státy. Od roku 2014 byl navyšován rozpočet spolkové vlády, což narušovalo tradiční způsob rozdělení nákladů mezi spolkovými a zemskými vládami. Například financování institutů Maxe Plancka je rozděleno půl na půl, zatímco instituty Leibnizovy společnosti jsou z 90 % financovány pouze vládami jednotlivých spolkových zemí.

Více peněz za častější hodnocení výzkumných organizací

Spolková vláda doposud trvala na tom, aby zemské vlády plně pokryly svůj podíl, což by mohlo roční tříprocentní navýšení ohrozit. Ministři se místo toho však shodli na postupném zvyšování rozpočtu, jehož proces bude rozložen na deset místo obvyklých pěti let. Spolková vláda přitom pokryje většinu zvýšení do roku 2023, zemské vlády naopak zvýší svůj podíl v letech 2024 až 2030.

Výzkumné organizace na oplátku podstoupí více ročních hodnocení a jedno celkové za 5 let. „Bude to šance jak zjistit, že organizace jsou na správné cestě vedocí ke splnění určených cílů, a v případě potřeby cíle opětovně nastavit,“ říká Anja Karliczek, spolková ministryně pro vzdělání a výzkum. Hodnocení vítá i Kleiner: „Nyní máme možnost ukázat, že peníze investujeme moudře a s rozvahou.“

karliczekAnja Karliczek

V posledních týdnech byla ministryně Karliczek terčem kritiky a kandidátkou na jednu z prvních osob, které opustí kabinet Angely Merkelové v souvislosti s nadcházejícími květnovými volbami do Evropského parlamentu. Schválení plánu navyšování výdajů na vědu, které se očekává 6. června, by však mohlo tuto kritiku umírnit.

Spolkové ministerstvo pro vzdělání a výzkum spustí novou agenturu

Německo je v oblasti vědy a výzkumu velmi významným světovým hráčem – patří mezi země, které do tohoto sektoru každoročně investují nejvíce peněz.

Pro další podporu výzkumu, který by v Německu vytvořil nová pracovní místa, nyní spouští Spolkové ministerstvo pro vzdělání a výzkum novou agenturu na podporu inovací. Ta bude financovat špičkové projekty výzkumu a vývoje, od počáteční myšlenky až po vývoj prototypu. „Hledáme vysoce inovativní a kreativní témata, která mohou změnit svět, která mohou změnit trhy, kde se mohou vyvíjet nové technologické společnosti. Možná, že se 90 % projektů nezdaří, ale to je v pořádku, protože těch zbývajících 10 % může přinést opravdovou změnu,“ říká Maik Eichelbaum, chemik, který měl na starosti problematikou inovační politiky na ministerstvu v letech 2015-2018. Agentura by tak měla v příštích deseti letech rozdělit mezi projekty více než jednu miliardu eur.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (BK)

Zdroj: Scincemag, Federal Ministry of Education and Research, Nature