facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Evropská komise jmenovala nového předsedu Evropské výzkumné rady

18. 5. 2019
Evropská komise jmenovala nového předsedu Evropské výzkumné rady

Evropská komise dne 14. května 2019 rozhodla o jmenování Maura Ferrariho novým předsedou Evropské výzkumné rady (ERC), která v Evropě financuje excelentní výzkum, na následující čtyři roky.

Nový předseda se své role ujme 1. ledna 2020 po skončení mandátu současného předsedy, Jeana-Pierra Bourguignona. Mauro Ferrari má za sebou dlouhou akademickou kariéru, během níž strávil mnoho let ve Spojených státech. Svými poznatky přispěl do oblasti matematiky, strojírenství, lékařství a biologie a je jedním z průkopníků nanomedicíny. Jeho mandát je čtyřletý, s možností prodloužení o dva roky.

Nový předseda zahájí svůj mandát v období, které je pro další vývoj ERC klíčové. Evropská komise totiž předložila dosud nejambicióznější program pro výzkum a inovace Horizon Europe, který by měl posílit konkurenceschopnost evropské vědy. Na další programovací období Komise také navrhla navýšení rozpočtu ERC, a to ve výši 16,6 miliard v letech 2021–2027 (oproti 13,1 miliardy eur v období 2014–2020).

Komisař pro výzkum, vědu a inovace Carlos Moedas k tomu uvedl: „ERC si celosvětově vybudovala reputaci instituce, která financuje excelentní výzkum. Profesor Ferrari je tím správným člověkem, který ERC a evropskou vědu povede na novou úroveň.“

 

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JT)

Zdroj: Evropská komise, ERC