facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Přes Oxford do Brna. Australanka na MUNI zkoumá chování sítí

17. 7. 2019
Přes Oxford do Brna. Australanka na MUNI zkoumá chování sítí

Z domovské Australské národní univerzity přešla na Oxford, kde dělala doktorát, pak přes Bristol do Uppsaly a teď na jaře zakotvila v Brně. Přitáhla ji práce Daniela Kráľe, který na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity díky grantu MUNI Award pracuje na tématech na pomezí matematiky a informatiky.

fiona skerman 1440x720 3275795968

„Je to pro mě dobrodružství,“ říká usměvavá Australanka, když odpovídá na otázku, jestli nejsou všechny ty přesuny náročné. Odpověď vztahuje na to, jak se pořád učí žít v nových podmínkách, i na poznávání nových týmů a toho, čím se přesně zabývají. „Baví mě učit se různé věci na různých místech,“ doplňuje.

Ji samotnou zajímají hlavně sítě, jejich jednotlivé body a to, jak jsou vzájemně propojené. Nemusí to být jen počítače, ale třeba i proteiny v buňce. „Vždycky je totiž vidět, že některé skupiny jsou si víc blízké než jiné. Je to jako s lidmi, které znáte – některé kamarády máte z dětství, jiné z univerzity a pak některé, kteří se znají se všemi,“ přirovnává Fiona, jejíž práce se soustřeďuje na sledování těchto sítí a jejích chování. Výsledky i celá její práce jsou hodně teoretické, ale dá se s nimi pracovat při zlepšování konstrukcí sítí.

V podstatě stejnými problémy se zabývá také Daniel Kráľ, který přišel na univerzitu s ERC grantem vloni v září. Stalo se tak díky tomu, že získal univerzitní grant pro excelentní vědce s názvem MUNI Award, který mu zajišťuje pětileté financování jeho práce a velkou volnost v dalším směřování výzkumu. Právě on byl hlavním tahákem, za kterým Fiona do Brna šla.

„Potkali jsme se v Británii a mně brzy došlo, jak je to skvělý člověk, který má pořád spoustu zajímavých nápadů. Navíc se s ním výborně spolupracuje,“ popisuje australská matematička, která prý měla pro přesun do Česka ještě další důvody.

V jejím oboru se obecně působiště příliš nemění, takže to, že ona může, bere jako čest. „Navíc kdykoliv jsem v minulosti jela na nějaký workshop nebo konferenci do Evropy, přišlo mi, že lidé tady spolupracují daleko ochotněji než jinde. A taky jsem zažila jeden skvělý workshop v Praze, kam se sjela spousta dalších Čechů, kteří mě nalákali,“ vypočítává.

Fiona navíc boří stereotyp o matematicích zavřených nad čísly někde v kanceláři. „Když člověk dělá doktorát, je hodně sám nebo jen se svým školitelem. Já jsem ráda, že teď můžu o odborných problémech mluvit osobně se spoustou dalších lidí. Na Danově skupině je navíc skvělé, že hodně cestuje a vozí informace odjinud.“

Fionin pobyt v Česku není neomezený, bude tady do konce prosince tohoto roku. I tak se ale snaží aklimatizovat co nejvíc. Hledá třeba klub, kde by se mohla věnovat oblíbenému ježdění na kajaku. Aktuálně to ale spíš vypadá, že skončí u dračích lodí.

Jako Australanka už také zažila několik kontrol cizinecké policie a občas má potíže s tím, že ne všechny aspekty života jsou převedené a fungují v angličtině. Obecně se tady ale má prý moc dobře. „Těžím z toho, že jsem, odkud jsem. Vy Češi máte Australany rádi. Každý hned začne mluvit o tom, jak máme krásnou přírodu, což dává smysl. Pochopila jsem, že Češi v ní tráví čas moc rádi.“

 

Zdroj: Masarykova univerzita