facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Evropská výzkumná rada zveřejnila pracovní program ERC na rok 2020

21. 7. 2019
Evropská výzkumná rada zveřejnila pracovní program ERC na rok 2020

Evropská výzkumná rada (ERC) zveřejnila aktualizovaný harmonogram plánovaných výzev. Aktuálně již byl otevřen příjem do programu Starting Grants a Synergy Grants. Projekty ERC patří mezi nejprestižnější grantové příležitosti v Evropě.

V novém pracovním programu na rok 2020 se nepočítá s výraznými změnami zavedených grantových schémat. Financování na další roky by přitom mělo být stabilní a zajištěné. Podle připravovaného rámcového programu Horizon Europe obdrží ERC až 17 % veškerých evropských prostředků na výzkum a vývoj. V minulém roce Evropská výzkumná rada podpořila na 963 projektů. Výzkumníci z Česka jich přitom získali 6.

ERC v novém harmonogramu také zdůrazňuje, že projekty by měly dbát na otevřený způsob publikování výsledku výzkumu, stejně jako na genderovou rovnováhu při provádění výzkumu.

Starting Grants se zaměřují na mladé talentové výzkumníky (od 2 do 7 let od dokončení PhD.), kterým by finance měly umožnit vytvořit vlastní výzkumný tým. Přihlašování do této výzvy je spuštěno od 17. července 2019, uzávěrka je do 16. října 2019.

Synergy Grants jsou zaměřeny na spolupráci dvou až čtyř významných vědců z rozdílných oborů, jejichž interdisciplinární výzkum má potenciál řešit některé z aktuálních společenských problémů. Hlavním kritériem je přitom prokázaná vědecká kvalita řešitelů. Výzva je otevřena od 18. července 2019 do 5. listopadu 2019.

Consolidator Grants se zaměřují na vědce s již větší vědeckou zkušeností (7 až 12 let od dokončení PhD.), jejichž dosavadní výzkumné výsledky slibují mimořádný přínos oboru. Uzávěrka výzvy je do 4. února 2020.

Advanced Grants jsou určeny pro vědce na vrcholu kariéry. Žádat o tento grant mohou zavedené kapacity v oboru, které plánují potenciálně převratný projekt, byť s vysokým rizikem neúspěchu. Uzávěrka výzvy pro tyto granty se plánuje na 26. srpna 2020.

Schéma Proof of Concept je pak určeno pro aplikaci výsledků výzkumných projektů, které již financovala ERC. Uzávěrky jednotlivých kol této výzvy jsou do 21. ledna 2020, 23. dubna 202017. září 2020.

Aktuální harmonogram naleznete zde.

 

 

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JT)

Zdroj: ERC