facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Univerzita Hradec Králové uspěla v hodnocení studenty. Ti zahraniční si pochvalují Prahu a Brno

16. 8. 2019
Univerzita Hradec Králové uspěla v hodnocení studenty. Ti zahraniční si pochvalují Prahu a Brno

Studentského hodnocení kvality vysokoškolského vzdělávání společnosti THE se letos zúčastnilo pět českých vysokých škol, nejlépe z nich dopadla Univerzita Hradec Králové. Žebříček společnosti QS zase zjišťoval, ve kterých světových metropolích se studentům žije nejlépe. Praha a Brno zabodovaly především v hodnocení samotnými studenty.

Vydáváním žebříčků vysokých škol podle toho, jak kvalitní výzkum provádějí, se zabývá hned několik společností. Jejich metodologie je často velmi odlišná - některé sázejí na tvrdá bibliometrická data, jiné spíše dávají přednost názorům odborníků. Hodnocené instituce však mají tato zjednodušená srovnání v oblibě a rády se svým umístěním pochlubí.

V poslední době jsme psali například o QS World University Rankings 2020, bibliometrickém Nature Index 2019, či dvou žebříčcích, které usilují o vícedimenzionální srovnání - CWTS Leiden Ranking 2019U-Multirank 2019.

Ve studentském hodnocení obstála Univerzita Hradec Králové

Aktuálně se objevily dva nové žebříčky, které hodnotí i jiné aspekty vysokého školství než kvalitu zdejšího výzkumu. Organizace Times Higher Education vydala letos teprve podruhé žebříček s názvem Europe Teaching Ranking 2019, který spočívá ve studentském hodnocení vzdělávání. Pracuje se čtrnácti indikátory, které v sobě kombinují spokojenost studentů s kvalitou výuky na dané škole, s prostředím nebo s přístupem vyučujících. Zjišťuje také uplatnitelnost na trhu práce a provázanost s ním, podíl zahraničních studentů nebo genderovou vyváženost zaměstnanců a studentů.

UHK ilustracni

Žebříček zahrnuje celkem 258 evropských škol a v jeho čele stojí univerzity v Oxfordu a v Cambridgi. V první desítce je pouze jediná instituce mimo Velkou Británii, a tou je španělská University of Navarra, která se umístila třetí.

Z Česka se do žebříčku zařadilo celkem pět vysokých škol, nejlépe se umístila Univerzita Hradec Králové na 101. až 125. pozici. „Na Univerzitě Hradec Králové jsme potvrdili, že máme prostor a zejména chuť se věnovat našim studentům, kteří to ve svém hodnocení náležitě ocenili,“ hodnotí úspěch hradecké univerzity její rektor Kamil Kuča.

Na 126. až 150. příčce se umístila Mendelova univerzita v Brně a 151. – 200. jsou Česká zemědělská univerzita v Praze, Univerzita PardubiceTechnická univerzita v Liberci. Ostatní české vysoké školy se hodnocení neúčastnily.

Brno a Praha patří mezi deset nejpřitažlivějších studentských měst na světě

Společnost Quacquarelli Symonds na začátku srpna zveřejnila žebříček měst nejpřívětivějších pro zahraniční studenty QS Best Student Cities 2019. V celkovém hodnocení 120 světových metropolí se Praha umístila na 35. a Brno na 60. místě. První trojici tvoří Londýn, TokioMelbourne.

brno 3430036 960 720

Aby se město mohlo v žebříčku kvalifikovat, musí mít alespoň 250 tisíc obyvatel a musí zde sídlit nejméně dvě vysoké školy, které byly hodnoceny v posledním žebříčku QS World University Rankings. Hodnocení pak kombinuje výsledek školy v tomto rankingu s počtem a skladbou zahraničních studentů, kteří ve městě žijí, zaměstnatelností absolventů, finančními náklady na život a celkovou přitažlivostí dané destinace, která zahrnuje faktory jako bezpečnost, míra znečištění či míra korupce.

Již třetím rokem je také zveřejňována speciální kategorie založená na názorech 87 tisíc studentů a absolventů hodnocených škol. V té se dokonce Brno umístilo na celkovém 6. místěPraha na 8. příčce.

Brno zabodovalo především podílem studentů, který je vůbec nejvyšší ze všech hodnocených měst. I díky širokému spektru zahraničních studentů tak Brno letos poskočilo o tři příčky a předstihlo Prahu. Ta se ve studentském výběru Top 10 umístila zejména díky své turistické atraktivitě, kulturní rozmanitosti a přítomnosti hned čtyř univerzit hodnocených v žebříčku QS. I přes zvyšující se náklady na život v hlavním městě je Praha studenty hodnocena jako třetí nejdostupnější destinace v žebříčku. Celosvětově nejatraktivnějším městem je podle studentského hodnocení Mnichov.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JS)

Zdroj: Quacquarelli Symonds, Times Higher Education, Univerzita Hradec Králové