facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Havajci blokují výstavbu největšího dalekohledu na světě

6. 9. 2019
Havajci blokují výstavbu největšího dalekohledu na světě

Havajští odpůrci obřího třicetimetrového dalekohledu TMT, který má vzniknout pod vrcholem hory Mauna Kea, již déle než dva měsíce blokují jeho výstavbu. Nejvyšší neaktivní sopka na ostrově má pro účely astronomů ideální polohu, současně je však cenným kulturním dědictvím a původní obyvatelé ostrova ji považují za posvátnou.

TMT

Právě na úbočí hory Mauna Kea se v období 12. až 13. století začali usazovat první obyvatelé havajských ostrovů. Nacházeli zde vhodný úkryt i dostatek potravy a místa. Na samotný vrchol směli vystoupit pouze náčelníci a dodnes je tato vyhaslá sopka domorodými obyvateli považována za posvátnou.

V současnosti je hora vyhledávanou turistickou atrakcí a pro svou výhodnou polohu zde sídlí i několik významných astronomických observatoří, které spravuje Havajská univerzita. Důvod je zřejmý – sopka se nachází nad inverzní vrstvou a nabízí tak více než tři sta jasných nocí v roce.

V posledních letech je však Mauna Kea předmětem ostrých sporů, které aktuálně vyvrcholily v protestní blokádu. Již déle než dva měsíce okupují přístupovou cestu do oblasti protestující Havajci, kteří se snaží zabránit výstavbě unikátního dalekohledu o průměru třiceti metrů známého pod zkratkou TMT (Thirty Meter Telescope). A ve své blokádě jsou vytrvalí - z jejich protestního tábora se pomalu stalo improvizované městečko včetně obchodů a kaváren.

Největší dalekohled světa

Dalekohled je společným projektem University of California, California Institute of Technology a vládních institucí z partnerských zemí - Kanady, Číny, Indie a Japonska. Se svým třicetimetrovým průměrem má být TMT nejpokročilejším a nejvýkonnějším dalekohledem na Zemi a obrazy z jeho pozorování by měly být dokonce desetkrát ostřejší než pozorování z Hubbleova vesmírného dalekohledu.

Díky této technologii by se astronomové mohli v pozorování vrátit až na samotný počátek času a v blízkém vesmíru by mohli podrobně charakterizovat i planety obíhající kolem jiných hvězd než Slunce. Právě pozorování těchto planet z hlediska známek života by mohlo přinést jeden z nejdůležitějších objevů všech dob.

Přípravy na vybudování dalekohledu nyní probíhají již přes 10 let. Podle původních předpokladů měl být uveden do provozu v roce 2023, ale právě kvůli sporům o umístění na posvátné sopce se termín spuštění postupně posouvá. V nejnovějším rozhodnutí z června 2019 havajské úřady dospěly k názoru, že všechny podmínky umístění dalekohledu již byly splněny a výstavba může začít, což spustilo aktuální vlnu protestů. Přitom již v roce 2010 byla zpracována studie dopadů na životní prostředí a iniciátoři zahájili otevřený dialog se zástupci havajské komunity

Respektujeme kulturu a chráníme životní prostředí

Podle astronoma Christopha Dumase, který přípravy koordinuje, vědci od počátku spolupracovali s radou Kahu Kū Mauna (v překladu Strážci hory), sdružení obyvatel kteří se hlásí k původní havajské kultuře i dalšími organizacemi, aby se ujistili, že vybrané místo pod vrcholem hory nebude ležet přímo v posvátných a archeologicky cenných oblastech.

„Ačkoliv se to tak v současnosti nemusí zdát, vzhledem k tomu, co se šíří na sociálních sítích a v médiích, většina domorodých Havajců ve skutečnosti výstavbu TMT na Mauna Kea podporuje,“ uvádí ve svém příspěvku na obhajobu projektu Dumas.

Nezávislý výzkum provedený v roce 2018 skutečně zjistil, že 72 % registrovaných voličů na Havaji dalekohled podporuje, zatímco 23 % je proti a 5 % není rozhodnuto. Dohromady 88 % respondentů také uvedlo, že existuje způsob, aby havajská kultura a věda existovaly paralelně na jednom místě. Podle některých názorů je však spor o výstavbu samotného vědeckého zařízení součástí daleko širší otázky, jejíž podstata se týká havajské národní suverenity.

Plán „B“ má také háček

Jako nejlepší řešení táhlého sporu se původně jevilo vybudování dalekohledu na záložním místě, kterým je ostrov La Palma na Kanárských ostrovech. Lokalita, která se nachází 2250 metrů nad mořem, je však podle astronomů pro pozorování méně vhodná než čtyřkilometrová havajská sopka. Záložní plán se nelíbí také kanadské straně konsorcia, která by v tomto případě mohla od projektu v hodnotě 1,4 miliardy dolarů odstoupit.

Proti výstavbě na Kanárských ostrovech je navíc i skupina ekologů s názvem Ben Magec, která je od od 80. let minulého století známá svým bojem proti turistickému rozvoji na ostrovech. Podle jejích členů se ve zvolené oblasti nachází cenné archeologické artefakty a jsou proto odhodlání se proti výstavbě bránit i soudní cestou. Prozatím se jim již podařilo pozdržet získání stavebního povolení. Umístění TNT na La Palmě je tedy ohrožené podobným způsobem, jako na Havaji.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JS)

Zdroj: Sciencemag, TMT, Maunakeandtmt, OMKM