facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Čínský akademik nesmí vstoupit do Schengenského prostoru

12. 11. 2019
Čínský akademik nesmí vstoupit do Schengenského prostoru

Čínskému profesorovi Sin-ning Sungovi byl zakázán vstup do Belgie, kde působil v čele Konfuciova institutu na bruselské univerzitě Vrije Universiteit Brussel. Podle jeho vlastních slov mu byl vstup do země odepřen na základě obvinění ze špionáže.

chinaRostoucí napětí mezi současnou komunistickou Čínou, v jejímž čele stojí autoritářský vůdce Si Ťin-pching, a demokraticky orientovanými zeměmi západního světa se začíná projevovat i v evropské vědě. Sin-ning Sung, který stál v čele Konfuciova institutu při bruselské univerzitě Vrije Universiteit Brussel, byl podle vlastních slov obviněn z toho, že napomáhá působení čínských tajných služeb v Belgii. Belgický deník De Morgen zveřejnil informaci, že univerzita ignorovala varování státní bezpečnostní služby a že Sung fungoval jako spojka čínských tajných služeb, přičemž údajně měl rekrutovat čínské studenty žijící v Belgii pro potřeby čínského vládního aparátu.

Zástupci belgické vlády potvrdili, že Sin-ning Sungovi byl zamítnut vstup do země, ale odmítli udat důvod.

Sung spolupráci s čínskými tajnými službami popírá. Obvinění ho přesto nepřekvapilo. Prý se ho totiž pokusily rekrutovat americké tajné služby. Když spolupráci odmítl, tak se prý při setkání s nejmenovaným americkým diplomatem dozvěděl, že jeho odmítnutí bude mít vážné následky. Sung proto prý něco podobného očekával. Bývalý ředitel Konfuciova institutu se nyní snaží rozhodnutí za pomoci belgických právníků zvrátit.

Konfuciovy instituty a politický vliv

Konfuciův institut byl při univerzitě Vrije Universiteit Brussel založen v roce 2016 ve spolupráci s čínskými univerzitami. Čínské ministerstvo školství už tímto způsobem zřídilo přes 480 podobných institutů. Ty se ale v poslední době dostávají pod stále větší tlak ze strany západních vlád kvůli podezření na možné špionážní aktivity.

Několik institutů ve Spojených státech a Austrálii už bylo nuceno ukončit svou činnost kvůli obviněním z přílišného vlivu na univerzitní půdu a řada čínských akademiků byla zvláště ve Spojených státech vyšetřována kvůli podezření za krádež v oblasti duševního vlastnictví. Proti přehnané reakci na možné ohrožení státní bezpečnosti ze strany čínských vědců se ale ohrazují někteří vědci, mimo jiné také prezident britské Královské společnosti a nositel Nobelovy ceny Venkatraman Ramakrishnan.

Konfuciovy instituty byly uzavřeny také na prestižní nizozemské University of Leiden, švédské Stockholm UniversityUniversity of Lyon ve Francii. Také ve Velké Británii existují snahy tato centra uzavřít. Nedávná zpráva, kterou vydal výbor britského parlamentu, také varuje před vlivem čínské autokratického režimu na britské univerzity. Cituje například tlak Číňanů na zrušení akcí, které se zabývají obsazení Tibetu. Vliv autokratického režimu na kurikula britských univerzit považuje tamější vláda za nepřijatelný. Univerzity ale tvrdí, že nejde o nic závažného. Britská Russel Group, která reprezentuje přední britské univerzity, tvrdí, že si není vědoma jakékoliv výrazné snahy ovlivnit nezávislost univerzit ve Velké Británii.

V České republice funguje Konfuciův institut při Univerzitě Palackého v Olomouci.

Pozor na Číňany, říká BIS

Před vědeckou kooperací s Čínou varují také české bezpečnostní složky. Pro Českou televizi uvedl mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Ladislav Šticha, že Číňané mají zejména zájem o průmyslové informace: „Snaží se dostat do kontaktu s nejrůznějšími vědeckými pracovníky, s lidmi z univerzit, ale také samozřejmě kontaktovat naše politiky. Velmi nebezpečné podle našeho názoru je, když jsou tito lidé od nás zváni na výlety do Čínské lidové republiky, tam jsou hoštěni, všechno je to čínskou stranou placeno a potom na konci přijde nabídka na spolupráci. My se snažíme nejen vědeckou obec, ale také univerzity a politiky varovat před tím, že toto nebezpečí hrozí,“ řekl Šticha. BIS ve svých výročních zprávách před čínskými aktivitami v Česku pravidelně varuje.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JT)

Zdroj: Reuters, South China Morning Post, ScienceBusiness E15