facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Má ochránit svobodu slova. Podle akademiků spíš podporuje nenávistné projevy

25. 2. 2020
Má ochránit svobodu slova. Podle akademiků spíš podporuje nenávistné projevy

V Polsku po několika aktuálních incidentech začínají připravovat zákon, jehož cílem je posílit ochranu svobody slova v akademickém prostředí. Polská akademická obec se však nemůže shodnout – jde o ochranu akademických svobod či o podporu radikálně konzervativní rétoriky?

polish flag 3475781 1920

Po schválení kontroverzních reforem terciárního vzdělávání, jež vešly v platnost v roce 2018, kdy zásadně upravily fungování polských vysokých škol, připravuje polská vláda zákon, který má zaručovat svobodu slova v akademickém prostředí. Tuto iniciativu spustil případ přednášejícího na Silesian Medical University, kterého univerzita propustila poté, co na půdě univerzita pronesl přednášku na téma „Homosexualita a zdraví“.

V přednášce například tvrdil, že: „homosexualita je neslučitelná s přírodou“ a pojí se s řadou zdravotních rizik jako AIDS, deprese či kuřáctví. „Pouze muži a ženy do sebe zapadají, fyzicky i mentálně,“ uváděl přednášející. Podle něj „věda a biologie“ jednoznačně dokazují nadřazenost heterosexuálních vztahů. Přesto však (na základě snímků dostupných na sociálních médiích) bibliografie v závěru prezentace postrádala seriózní akademické zdroje a obsahovala odkazy na řadu radikálně katolických webových stránek. Tématika LGBTQ+ je aktuálně v Polsku žhavým politickým tématem. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost se proti těmto lidem stále ostřeji vymezuje. Předseda vlády Jarosław Kaczyński například varoval, že: „importované LGBT hnutí ohrožuje naši (polskou) identitu, překračuje existenci našeho národa, a tudíž i polský stát samotný.“

Děkan fakulty Silesian Medical University, na jejíž půdě byla přednáška prezentována následně po incidentu, oznámil, že univerzita ukončí spolupráci s inkriminovaným přednášejícím. Mluvčí univerzity v této souvislosti řekla, že: „homofobní chování není a nebude na univerzitě podporováno.“

Tento krok však vyvolal odpor řady prominentních polských konzervativců. Jarosław Gowin, polský ministr pro vědu a terciární vzdělávání a místopředseda vlády, po této události napsal na Twitter, že: „Pokud se to ukáže být pravda (že přednášející byl vyhozen na základě jeho výroků během přednášky) bude to alarmující případ porušení ústavního principu svobody slova.“ Gowin se během minulého roku také zastal profesora, kterého univerzita dočasně zbavila funkce poté, co napsal článek do novin, v němž nazval LGBT minoritu „morem“„potulnými sexuálními násilníky“. Na základě intervence ministra a dalších významných konzervativních figur byly funkce dotyčnému profesorovi rychle vráceny zpět.

Ministr Gowin nyní po podobném případu připravuje dodatek k zákonům z roku 2018, které by podle jeho názoru měly svobodu slova v akademickém prostředí lépe chránit. Řada akademiků se však podobného zákona obává. Údajně je totiž silně inspirován návrhem polské neziskové organizace Ordo Iuris, která prosazuje radikálně katolickou politickou agendu. Sama popisuje svůj cíl jako: „ochranu polské ústavy před radikálními ideologiemi, které agresivně zpochybňují existující společenský řád“. Nový zákon by tak měl zřídit naduniverzitní skupinu, na kterou se budou moci členové akademické obce obracet v konkrétních případech porušení svobody slova na akademické půdě. Nová komise by měla mít pravomoc vydávat doporučení, která sice nejsou pro univerzitu závazná, ovšem školy na ně musí náležitým způsobem reagovat.

Podle Jarosława Płuciennika, profesora náboženství a kulturních a humantních věd, který působil jako prorektor pro vzdělávání na University of Łódź, je však navrhovaný zákon způsobem, jak v akademickém prostředí vytvořit prostor zástupcům katolické církve, kteří usilují například o kompletní zákaz potratů, nebo těm, kteří popírají klimatickou změnu. Podle něj je Ordo Iurir „velmi radikální“ organizace, která akademické prostředí vidí jako „levicovou baštu liberalismu“.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JT)

Zdroj: Times Higher Education (12), University World News, Notes from Poland (1, 2)