facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Nature bude nově fungovat i v režimu otevřeného publikování

9. 5. 2020
Nature bude nově fungovat i v režimu otevřeného publikování

Nakladatelství Springer Nature, jeden z hlavních vydavatelů vědeckých časopisů, ohlásilo, že se připojí k iniciativě za otevřené publikování „Plán S“. Vydavatelství se tak rozhodlo poté, co iniciativa oznámila zmírnění postoje k transformativním typům časopisů.

knihy

Plán S, který v roce 2018 ohlásila iniciativa cOAlition S sdružující řadu významných evropských národních poskytovatelů prostředků na výzkum a vývoj, představuje souhrn požadavků, které mají zajistit, aby výstupy vědeckých projektů financovaných členy této koalice byly zveřejněny jedním z otevřených způsobů publikování. Do cOAlition S se přitom přidalo nejen množství národních poskytovatelů ze Skandinávie a západní Evropy, ale také evropští poskytovatelé a významné soukromé nadace. Podle požadavků iniciativy musí od roku 2021 všichni výzkumníci, jejichž projekty jsou financovány členy cOAlition S, publikovat v režimu otevřeného přístupu.

Relativně tvrdý postoj členů koalice vyvolával nemalé napětí s velkými vydavatelstvími. Ty přitom čelí stále většímu tlaku ze strany různých národních i mezinárodních iniciativ na snížení vysokých poplatků za předplatné či snahám o kompletní přechod na otevřený způsob publikování. Po dlouhých vyjednáváních však cOAlition S zmírnila své požadavky na tzv. „transformativní“ časopisy a jedno z největších mezinárodních vědeckých nakladatelství, Springer Nature, ohlásilo, že většina jeho vědeckých časopisů včetně nejprestižnějšího Nature se připojí k cílům Plánu S.

To podle vyjádření vydavatelství v praxi znamená, že Nature a jeho sesterské časopisy, které publikují výsledky původního vědeckého výzkumu, budou od ledna 2021 nabízet vědcům možnost publikování v otevřeném režimu. „Revidované cíle a další kritéria, jako je požadavek na přechod na otevřený způsob publikování alespoň ve výši 75 % vědeckých článků, jsou pro nás velkou výzvou. Uděláme ale vše proto, abychom jich dosáhli,“ řekl Steven Inchcoombe, jeden z klíčových představitelů Springer Nature.

Nová kritéria pro transformativní časopisy

Springer Nature souhlasil s požadavky Plánu S díky tomu, že na začátku dubna 2020 cOAlition S po dlouhých vyjednáváních přistoupila ke zmírnění požadavků na takzvané transformativní časopisy. To jsou takové vědecké žurnály, kterou jsou v procesu transformace od tradičních časopisů založených na předplatných k časopisům publikujícím v otevřeném režimu. Aby ale časopisy získaly takový status, musí z hlediska Plánu S splňovat řadu podmínek. A právě o ně se vedla dlouhá vyjednávání.

Podle nového rozhodnutí tak transformativní časopisy musí svůj přechodný status ohlásit veřejně, nově však oznámení stačí krátké a stručné. Požadované množství obsahu časopisu, který by měl být dostupný v otevřeném režimu, se sice zvýšil z 50 % na 75 %, nově ale časopis nemusí splnit tuto podmínku do dosud požadovaného termínu v roce 2024. Nově žádný požadovaný termín nemají.

Dle nových požadavků musí také transformativní časopisy každoročně zvýšit množství obsahu publikovaného v otevřeném režimu o 5 %. Dříve to bylo o 8 %.

Před zmírněním postoje však varují někteří odborníci. Podle nich je změna pravidel důkazem toho, že velká nakladatelství mohou úspěšně ovlivnit požadavky Plánu S ve svůj prospěch. Například podle Lisy HinchliffeUniversity of Illinois at UrbanaChampaign je to nebezpečné zvláště v případě hybridních žurnálů, tedy takových které nabízí některý obsah jako veřejně dostupný a jiný přístupný pouze s předplatným. „Koalice pokračuje v tendenci rehabilitovat hybridní časopisy tak, aby byly v souladu s požadavky Plánu S, spíše než aby dodržovaly původní tvrdý přístup,“ říká Hinchliffe. Mírnější přístup vůči hybridním žurnálům, kterého se někteří obávají, tak zaujala například britská UKRI (United Kingdom Research & Innovation), pro niž je, alespoň podle aktuálních dokumentů, tento způsob publikování dlouhodobě přijatelný.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JT)

Zdroj: Nature, Springer Nature, cOAlition S