facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Soutěž pro studenty ze zemí Visegrádu

10. 5. 2020
Soutěž pro studenty ze zemí Visegrádu

Chceš získat cenné zkušenosti? Připsat si zajímavou položku do životopisu? Procvičit se v angličtině? Tak se přihlas do mezinárodní soutěže – Economic, Legal, and Social Innovation in V4 Countries, Essay and Multimedia Competition. Určena je vysokoškolákům ze zemí Visegrádské čtyřky bez ohledu na studovaný obor. Národním spoluorganizátorem soutěže v České republice je olomoucká právnická fakulta.

A co je úkolem soutěžících? „V tuto chvíli stačí nápad na inovativní a životaschopný projekt zaměřený na jakýkoli společenský, právní, ekonomický nebo environmentální problém. Zadání je oborově velmi široké,“ řekl Maxim Tomoszek, proděkan PF UP. Podle pravidel je pak potřeba nápad zpracovat do formy videoprezentace, nebo krátké eseje a zaslat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nejpozději do konce května. Soutěžit mohou jednotlivci nebo dvoučlenné týmy.

csm pilnet 22 zurnal 79c60e61f5

„Důležitý bude samotný nápad, přijít s něčím zajímavým a originálním, co hodnotitele zaujme. Výhodou je, že není potřeba připravovat nějaký rozsáhlý projekt s rozpočtem a podobně,“ naznačil Maxim Tomoszek. Podle něj by si soutěž měli zkusit především studenti, kteří by se chtěli profesně prosadit v zahraničí. „Je to ideální cesta, jak se nabídnout potenciálním zaměstnavatelům.“ Autoři nejlepších projektů totiž budou mít možnost představit svou práci v říjnu v Dublinu na globálním fóru hlavního vyhlašovatele soutěže, organizace PILnet, The Global Network for Public Interest Law.

Skutečnost, že se právě olomoucká právnická fakulta stala národním partnerem soutěže, není náhoda. Její jednotliví zaměstnanci a především právní kliniky se společností PILnet spolupracují již několik let. „Máme dlouhodobě dobré osobní vztahy. Spolupracovali jsme například při pořádání konferencí, workshopů. S jejich asistencí, přesněji předchůdcem PILnetu, se zakládala první právní klinika zaměřená na public interest law na naší fakultě,“ vzpomněl Maxim Tomoszek.

PILnet je celosvětová organizace zabývající se veřejným zájmem, která vytváří příležitosti k sociální změně skrze právní systém. Soustředí se například na pro bono právní aktivity nebo podporu právního vzdělávání ve smyslu sociální odpovědnosti. Založena byla v roce 1997 pod zkratkou PILI na Columbia University.

Zájemci najdou veškeré informace o soutěži zde.

 

Zdroj: Univerzita Palackého v Olomouci