facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

ERC 2021: Harmonogram výzev a nová struktura panelů

17. 6. 2020
ERC 2021: Harmonogram výzev a nová struktura panelů

Evropská výzkumná rada (ERC) zveřejnila předběžný kalendář výzev pro granty ERC na rok 2021, které již budou spadat pod nový rámcový program Horizon Europe. Ten by měl být spuštěn od 1. ledna příštího roku, nyní se čeká na schválení rozpočtu.

Vyhlášení avizovaných výzev podléhá schválení konečné alokace programu Horizon Europe, o kterém se ještě povede vyjednávání. Rozpočet Evropské výzkumné rady by podle posledních informací měl v příštích sedmi letech činit 16,1 miliardy eur, což je o tři miliardy více než v současném rozpočtovém období. Zřejmě však nebude navýšen o dodatečné peníze z mimořádného fondu na obnovu po koronavirové pandemii, jak se původně předpokládalo. Namísto toho půjdou tyto prostředky do aplikovaného výzkumu ve vybraných oblastech a na podporu Evropské inovační rady (psali jsme zde).

Pokud bude schválen pracovní program ERC na rok 2021, budou v průběhu ledna vyhlášeny výzvy Starting Grant (12. 1. 2021) a Consolidator Grant (21. 1. 2021). Výzva Advanced Grant pro vědce na vrcholu kariéry je plánována na 20. května 2021. Granty Proof of Concept určené na ověření výsledků výzkumu v praxi budou i nadále vyhlašovány čtyřikrát do roka (leden, březen, červen, říjen). V roce 2021 se naopak nepředpokládá otevření výzvy Synergy Grant na propojování vědeckých týmů a podporu interdisciplinarity.

Evropská výzkumná rada také zveřejnila novou strukturu panelů pro hodnocení grantů ve výzvách vyhlášených v letech 2021 a 2022. Nově byly přidány panely Materials Engineering (PE11)Human Mobility, Environment and Space (SH7). Aktualizovaný přehled naleznete zde, popis hlavních změn je dostupný zde.

Více se o grantech ERC dozvíte na Národním informačním dni ke grantům ERC, který se bude letos konat dne 23. září. Registrace bude spuštěna v polovině srpna.

erc harmonogram 2021

Autor: Vědavýzkum.cz (JS)

Zdroj: ERC, TC AV ČR