facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Inkubátor i&i Prague oslaví tři roky svého fungování

30. 6. 2020
Inkubátor i&i Prague oslaví tři roky svého fungování

V českých podmínkách unikátní inkubátor i&i Prague, který byl v roce 2017 založen dceřinou společností Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR IOCB TECH, oslaví tři roky své existence. Má za sebou řadu úspěchů – kromě jiného se mu podařilo přivést na trh šest nových firem. Dvě z nich se nyní umístily na předních příčkách hackathonu Hack the Crisis.

LAM  X management 002

Biotechnologický inkubátor i&i Prague, který funguje od roku 2017, pomáhá akademickým ústavům, vysokým školám i jednotlivým vědcům identifikovat a chránit výsledky jejich výzkumu a následně přivést na trh ty, které mají největší komerční potenciál. Zaměřuje se zejména na inovativní technologie v medicíně, biotechnologii, diagnostice a vývoji léčiv. Za tři roky své existence přitom dosáhl nezanedbatelných úspěchů – na trh přivedl šest nových firem, investoval víc než milion eur, navázal spolupráci s pěti vysokými školami a prodal devět licencí. Nyní plánuje proniknout i za hranice České republiky a investovat v celém regionu střední Evropy.

Společnost i&i Prague je dceřinou firmou IOCB TECH, kterou založil Ústav organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB) a jejímž cílem je starat se prostřednictvím transferu technologií o dlouhodobou finanční prosperitu předního vědeckého pracoviště. i&i Prague vznikl s cílem pomoci i ostatním pracovištím mimo ÚOCHB s komercializací výzkumných projektů.

„Hledali jsme způsob, jak nabídnout zkušenosti a kontakty získané v IOCB TTO vědcům z celé ČR,” říká Jaromír Zahrádka, ředitel i&i Prague, s.r.o., který předtím působil v IOCB TTO. „Kromě poradenství a odborné pomoci při hledání komerčního využití objevů můžeme pomoci také s pokrytím části finančních nákladů, které jsou nezbytné při rozjezdu spin-off firmy nebo při přípravě patentu,” vysvětluje Zahrádka základní princip fungování v česku unikátního biotechnologického inkubátoru. „Pro řadu vědců je vidina toho, že vedle skvělé publikace jejich výsledek najde reálné uplatnění a pomůže lidem, obrovské zadostiučinění. Smyslem naší práce je proto dávat jim šanci, aby se jim to povedlo,“ dodává.

Šest nových firem

Jedním z prvních úspěšných projektů byla investice i&i Prague do americké společnosti Dracen Pharmaceuticals. Ta byla založena, aby přivedla na trh unikátní léčivo, které by mohlo výrazně pomoci s léčbou některých druhů rakovinového bujení. Firmě se přitom už v jejím začátku podařilo získat investiční kapitál ve výši 40 milionů dolarů - tj. více než 800 milionů korun. Podíl v Dracen Pharmaceuticals získala také i&i Prague.

Další biomedicínskou technologií, kterou se povedlo přivést na trh, je RIOCATH®. Jde o unikátní technologické řešení umožňující zlepšit zavádění různých typů katetrů, sond, tracheálních trubic a drénů. Ty se přitom ve zdravotnictví užívají na každý den. Nová technologie, která vznikla ve spolupráci s týmem Riocath a Vývojovým centrem ÚOCHB, zásadně eliminuje rizika při jejich zavádění. Unikátnost tohoto řešení potvrdil i Evropský patentový úřad při podání patentové přihlášky.

Úspěšným projektem je také firma Elphogene, které se po počáteční investici od i&i Prague podařilo úspěšně upravit svou technologii tekuté biopsie oncoMonitor™ do metody neinvazivního sledování pacientů v pokročilých stádiích kolorektálního karcinomu. Ta je velice rychlá i přesná a pomáhá pacientům po úspěšném chirurgickém zákroku.

Dva úspěchy v době koronaviru

i&i Prague slaví aktuálně také další čerstvé úspěchy. Dvě firmy z portfolia inkubátoru se umístily na předních příčkách hackathonu Hack the Crisis, který pořádala Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest. První místo získala firma DIANA Biotechnologies, která vznikla jako start-up při Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

Spektrometr tym Liška Henke Mosinger 002

Unikátní technologie DIANA (DNA-linked Inhibitor Antibody Assay) vyvinul její autor Václav Navrátil během svého doktorského studia na Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Obdržel za ni také v roce 2018 Cenu Wernera von Siemense. Jeho postup umožňuje citlivě stanovit množství enzymů a jiných proteinů v roztoku, např. v lidské krvi, moči nebo slinách. To v praxi pomůže lékařům diagnostikovat některé nemoci ve stádiu, kdy jinak nejsou současnými prostředky zjistitelné.

Technologie má ale ještě druhou významnou aplikaci. Umožnuje testovat velké množství chemických látek a rychle a spolehlivě mezi nimi nalézt ty nejvhodnější pro vývoj nových léků. Právě ta se osvědčila během současné koronavirové pandemie. DIANA Biotechnologies začala vyvíjet automatizované řešení pro testování přítomnosti viru COVID-19 v klinických vzorcích. Jejich souprava má řadu výhod. Jde zejména o vyšší citlivost detekce a dostupnou automatizaci – jedna standardní instalace umožní analýzu až 1500 vzorků denně. Společnost díky vítězství v soutěži získala tři miliony korun a zároveň si odnesla i cenu sympatie od hlasujících na sociálních sítích.

Umístění firmy ocenil i Martin Fusek, který působí jako zástupce ředitele ÚOCHB pro strategický rozvoj. „Jsme nadšení úspěchem společnost DIANA Biotechnologies v soutěži Hack the Crisis. Je to potvrzení, že naše investice do inkubace a rozvoje tohoto projektu před jeho založením měla značný význam.“

Čtyři měsíce stačí

Výrazný úspěch na hackathonu si připsala také další firma, na jejímž vzniku se i&i Prague podílel spolu s dceřinou společností Karlovy Univerzity Charles University Innovations. Spin-off LAM-X získal v soutěži třetí místo. Výsledek firmy je o to pozoruhodnější, že společnost vstoupila na trh teprve před čtyřmi měsíci. Jejím vítězným produktem se staly speciální nanofiltry, které mají aktivní protektivní funkci a jsou tak po krátkém ozáření světlem schopny eliminovat nebezpečné bakterie a viry zachycené na jejich povrchu. Filtry mohou sloužit jako součást roušek a ochranných pomůcek, které pomáhají v boji s koronavirem.

Fluorescencni nanotkanina detail

„Jsme na výhru velice pyšní, mimo jiné i proto, že jsme LAM-X založili na konci února,“ popisuje členka představenstva firmy, Barbora Šumová. „Po měsíci fungování firmy jsme naskočili do koronavirového módu, změnili jsme náš původní plán a začali jsme pracovat na výrobě roušek. Zdálo se nám totiž, že naše technologie může znamenat skutečný rozdíl a chtěli jsme pomoct, jak jen bylo možné,“ vysvětluje Šumová.

„Pochopitelně jsme zvažovali, jestli je taková blesková změna opravdu v možnostech tak mladé firmy, ale nakonec nám to přineslo opravdu hodně. Jsem proto pyšná na náš tým, že jsme výzvu zvládli,“ dodává Šumová. Podle ní třetí místo znamená pro firmu hodně. Nejen že jim pomohlo se zviditelnit na trhu, ale peněžní výhra, kterou firma obdržela, jim pomůže v dalším rozvoji. Společnost chce mimo jiné posunout svou technologii do fáze „polovýroby“, která jim umožní přiblížit partnerům z průmyslového sektoru. Firma také pomalu začíná hledat většího investora, který by jí pomohl dále expandovat.

„Nyní se chceme vrátit také k našemu původnímu projektu, kterým bylo inovativní krytí ran. Události posledních měsíců ale ukázaly, že naše technologie má velmi široké využití i v jiných oborech. Začali jsme tak diskutovat s partnery z automobilového průmyslu o možnostech jejího užití například v klimatizačních filtrech,“ vysvětluje Šumová. S tím souhlasí i Jaromír Zahrádka: „Tato technologie má opravdu široké využití nejen v rámci zdravotnických prostředků. Značný potenciál může mít také v zemích třetího světa, kde není zdravotní systém tak propracovaný a hygienické normy nejsou tak přísně dodržovány.“

Úspěch i flexibilita LAM-X je podle Zahrádky také důkazem solidní přípravy během inkubačního procesu. „Aby firma mohla být úspěšná tak rychle, je třeba, aby se nezanedbala příprava. To je naše cesta, jak přivádět na trh úspěšné firmy. Díky nám dostanou prostor k inkubaci, která ovšem nezahrnuje jenom finanční investici či pomoc s technickou stránkou. Týká se to celé řady dalších věcí. Například asistujeme se sestavením týmu. Jde o systematický přístup, který se nám osvědčil jako opravdu funkční. Pro nás jako inkubátor jsou úspěšné výsledky obou firem na hackathonu důkazem, že pokud jsou firmy poctivě připraveny s dostatečnou expertízou, jsou během krátké doby schopny uspět a rychle se adaptovat na měnící se podmínky,“ vysvětluje Zahrádka. Právě to podle něj stojí za úspěchy, kterých se i&i Prague podařilo za tři roky jeho fungování dosáhnout.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JT)

Foto: i&i Prague