facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Připravuje se hospodářská strategie pro nadcházející desetiletí

31. 7. 2020
Připravuje se hospodářská strategie pro nadcházející desetiletí

Na podzim by měla být představena hospodářská strategie, která má například ukazovat změny ve struktuře energetiky či dopravy až do roku 2030. Strategie vzniká ve spolupráci Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Národní ekonomické rady vlády (NERV). Činnost tohoto expertního týmu, který pracoval už v letech 2009 až 2013 při finanční krizi, byla letos v dubnu obnovena v novém složení.

Nyní se NERV věnuje například konkurenceschopnosti českého hospodářství a připravuje doporučení u strategických dokumentů.

NERV

Cílem NERV bude nyní hlavně spolupráce na přípravě hospodářské strategie do roku 2030, která by měla být mimo jiné předložena i Evropské komisi jako podklad pro čerpání 182 miliard korun z fondu Evropské unie pro pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí. ČR by mohla začít čerpat peníze příští rok v létě. Peníze získané z EU by se měly využít zejména na digitalizaci, vzdělávání, zdravotnictví a ke zvýšení energetické účinnosti.

Strategie bude navazovat na v loňském roce schválenou Inovační strategii České republiky 2019-2030: Czech Republic – The Country for The Future. Hospodářská strategie bude rovněž propojena s Národním investičním plánem.

Nicméně v současném nelehkém období je důležité řešit nejen dlouhodobou strategii, ale i aktuální problémy vzniklé v souvislosti s pandemií. Členové NERV proto zároveň informovali také o možnostech ohledně oživení ekonomiky v podobě podpory nezaměstnanosti a soukromé spotřeby. Navrhují mimo jiné podporu nízkopříjmových skupin, například rozšířením okruhu rodin, které mají nárok na přídavek na dítě. Dále by měli lidé, kteří kvůli pandemii přišli o práci, získat podporu pro možnou rekvalifikaci. Zároveň by měl být v ekonomice dlouhodobě zákonem ukotven tzv. kurzarbeit. Podpora v nezaměstnanosti by mohla být podle NERV z předkrizové mzdy. Mezi další návrhy členové NERV zařadili také možné změny zákonů kvůli daňovému zvýhodnění firemních investic. Mohly by se tak zvýšit limity odpisů, jedná se i o zkrácení odpisového období nebo zavedení mimořádných odpisů majetku.

NERV a MPO připravují také plán k podpoře nových technologických firem. ČR v tomto ohledu zaostává za lídry ze západní i střední Evropy. Zjednodušit by se mělo financování mladých společností rizikovým kapitálem, měl by se rozšířit mandát Českomoravské záruční a rozvojové banky v investiční oblasti nebo systém R&D pobídek pro univerzity.

 

Zdroj: The Country For The Future

Foto: archiv Úřadu vlády ČR