facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Žebříček THE 2021: Čína na vzestupu, české školy stagnují

3. 9. 2020
Žebříček THE 2021: Čína na vzestupu, české školy stagnují

Letošnímu vydání ostře sledovaného žebříčku Times Higher Education World University Rankings 2021 stále vévodí Američané. Těm se letos podařilo obsadit osm příček z TOP 10 nejlepších škol na světě. Historický úspěch zažívá ale také Čína, která se poprvé probojovala mezi elitní dvacítku. České vysoké školy i letos v žebříčku stagnují.

tsingua uni

Tsinghua University

Přes stále četnější námitky o smysluplnosti těchto srovnání zůstávají mezinárodní žebříčky oblíbeným nástrojem hodnocení kvality škol v mezinárodní konkurenci. THE World University Rankings 2021, který srovnává přes 1500 škol z 93 zemí světa, letos přináší hned několik překvapení.

Čína stále stoupá

Letos se čínským školám podařilo několik historických úspěchů. Čísla naznačují, že Čína v mnoha oblastech výzkumu dohání USA nebo je již dokonce přeskočila. Úspěch je o to větší, že podle analýz má metodologie THE World University Rankings 2021 tendenci zvýhodňovat anglosaské školy.

V žebříčku 20 nejlepších světových škol se letos umístila vůbec první asijská univerzita. Pro Tsinghua University, která poskočila o tři příčky, se jedná o historický úspěch. Čína také od minulého roku zdvojnásobila počet škol, které se umístily v první stovce. Minulý rok to byly tři – letos už je to šest škol. Jedná se přitom o dlouhodobý trend, kdy se čínské školy stále zlepšují. Přestože britské a americké univerzity žebříčku stále vévodí, jen málo z hůře hodnocených škol udělalo v uplynulých letech posun kupředu. Různé indikátory tak ukazují, že ony „průměrně výkonné“ čínské školy dosahují lepších výsledků než ty anglosaské. Čínští vědci mají taky poprvé větší průměrný plat než ti američtí.

Odborníci, kteří úspěch Číny pro Times Higher Education komentovali, poukazují také na to, že pozice čínských škol se v následujícím roce bude ještě zlepšovat. Čínská vláda totiž do výzkumu a vývoje dlouhodobě investuje masivní prostředky a koronavirová krize se těchto investic výrazně nedotkne. Naproti tomu jsou americké školy již nyní v ekonomicky velmi obtížné pozici a předpokládá se, že jednotlivé univerzity budou muset přistoupit k výrazným škrtům.

USA jsou stále na špici žebříčku

I přes úspěchy čínských škol je však stále pozice amerických a britských škol nezpochybnitelná. V TOP 10 se Američanům letos podařilo obsadit rekordních osm míst. Na prvním místě se sice již popáté umístila University of Oxford, jedinou další britskou školou jež až na šestém místě University of Cambridge. Druhé a třetí místo obsadily Stanford UniversityHarvard University. Mimořádný úspěch zažila také University of California, Berkeley, která poskočila dokonce o šest příčet a obsadila sedmé místo.

Mezi kanadskými školami potvrdila se vůdčí postavení Univeristy of Toronto, která získalo 18. místo. Kromě čínských škol se mezi prvními 25 školami na světě umístila také National University of Singapore.

Evropské kontinentální školy v žebříčku příliš nezazářily. Kromě ETH Zurich, která se umístila na 14. příčce, se další evropské univerzity objevují až na 32. (LMU Munich) a na 36. místě (švédská Karolinska Institute).

the2021 logo

České školy stagnují i letos

Umístění českých vysokých škol žádné výrazné překvapení nepřineslo. Na prvním místě se tradičně umístila Univerzita Karlova, která stejně jako minulý rok obsadila 401. – 500. pozici. V žebříčku je tak srovnatelná například s University of Bordeaux nebo University of Bremen. Druhé a třetí místo obsadila Masarykova univerzitaUniverzita Palackého v Olomouci, které obě figurují na 601. – 800. místě. V žebříčku tak obsadily stejné místo jako University of Belgrade nebo Aristotle University of Thessaloniki. České vysoké školy, které se se vešly do první tisícovky, uzavírá Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

Propad naopak zažilo České vysoké učení technické v Praze, které se letos dostalo pod hranici tisícovky nejlepších škol na světě. Česká republika tak má v první tisícovce letos už jenom čtyři školy (vloni to bylo pět škol a v roce 2018 dokonce osm škol). Celkově je však letos v žebříčku 18 českých vysokých škol, což je o jednu více než minulý rok.

Celý žebříček si můžete prohlédnout zde.

Podívejte se také na letošní výsledky dalších dvou mezinárodních žebříčků – QS World University RankingsAcademic Ranking of World Universities.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JT)

Zdroj: Times Higher Education