facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Eva Brichtová: Bez stipendia by vše bylo mnohem komplikovanější

23. 10. 2020
Eva Brichtová: Bez stipendia by vše bylo mnohem komplikovanější

Stipendium českých nadací umožnilo studium v zahraničí už několika desítkám tvůrčích lidí. Jak takové stipendium ovlivní život a profesní dráhu studenta life sciences? V dalším rozhovoru ze seriálu o financování vědecké kariéry v life sciences o svých zkušenostech promluví Eva Brichtová, která díky stipendiím nadace manželů Krskových a Bakala Foundation studuje na University of Cambridge.

Co vás přimělo jít studovat do zahraničí? Proč jste si vybrala právě University of Cambridge?

Výběr University of Cambridge bylo společné rozhodnutí mé a mého partnera, který se také věnuje vědě. Hledali jsme proto místo, kde bychom mohli společně studovat/pracovat, a shodli jsme se na University of Cambridge. Při bakalářském studiu na VŠCHT (a částečně i během studia na střední škole) jsem měla možnost podílet se na výzkumu na ÚOCHB ve skupině Petra Bouře, což pro mne byla neocenitelná zkušenost a možnost velmi brzy nahlédnout do vědeckého prostředí. Zjistila jsem, že studium/praxe v zahraničí je ve vědeckém prostředí velmi ceněná a dnes už téměř nutná součást vědecké kariéry.

Studovala byste v zahraničí i bez stipendia nadací?

Stipendia od nadace manželů Krskových a Bakala Foundation, která podpořila mé magisterské studium, byla velmi důležitým rozhodovacím faktorem, jejich získání mi dodalo nejen finanční jistotu, ale i sebevědomí ke studiu na University of Cambridge. Kdybych je nezískala, s největší pravděpodobností bych se snažila studium financovat studentskou půjčkou od britské vlády, ale vše by bylo mnohem komplikovanější.

Čím vás obohatilo zahraniční studium, jak vám pomohlo v dalším profesním rozvoji?

Studium v zahraničí mě naučilo nebát se ptát na otázky nebo argumentovat v diskuzi, a vlastně celkově mě učí (kromě faktických věcí) lepší komunikaci a spolupráci s lidmi z oboru i napříč obory, což je mnohdy důležitější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Doporučila byste současným středoškolákům a vysokoškolákům jít studovat do zahraničí a proč?

Studium v zahraničí bych určitě doporučila, je to cenná zkušenost otevírající spoustu nových možností. Nemyslím si však, že studium v zahraničí by nutně muselo být ve všech faktorech lepší než studium v Česku. Bakalářské studium v oboru Chemie na VŠCHT mi dalo velmi dobrý základ. Na druhé straně právě různorodost přístupů a zkušeností, kterou v zahraničí získáte, člověka velmi obohatí.

Jackson group photo

Jaké máte vědecké plány? Kde byste chtěla žít a pracovat?

Chtěla bych zůstat v akademické sféře a věnovat se výzkumu, případně částečně i výuce. Velmi ráda bych se nakonec vrátila zpět do Česka – hlavně kvůli rodině, ale dokázala bych si představit život i například v Německu, pokud tam pro mne budou lepší pracovní příležitosti.

Jakým vědecký otázkám se chcete věnovat?

O přesné náplni svého případného budoucího výzkumu ještě nemám úplně jasno, ale ráda bych se věnovala zobrazování a studiu biochemických dějů na molekulární úrovni, například interakce léčiv s receptory v těle, mechanismům buněčné signalizace a imunitní odpovědi.

 

Děkujeme za rozhovor.

 

Rozhovor vznikl jako součást seriálu o financování vědecké kariéry v life science v České republice. V prvním díle jsme se věnovali školákům a středoškolákům, ve druhém díle jsme se zaměřili na bakalářské a magisterské studenty. O svých zkušenostech se studiem v zahraničí mluví také Kateřina VackováJan Blaha

 

Na seriálu se podílejí:

Pavla Růžková, Botanický ústav AV ČRPavla. Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Ladislav Čoček, Masarykova univerzitaTato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Michal Hojdekr, Jihočeská univerzita v Českých BudějovicíchTato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tomáš Mozga, Biologické centrum AV ČR, v.v.i.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Veronika Palečková, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v.v.i.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Martina Pokorná, CEITEC MUTato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Hana Štěpánková, Vysoká škola chemicko-technologická v PrazeTato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Jakub Zeman, Masarykova univerzitaTato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 


photo brichtova evaEva Brichtová

Po maturitě na gymnáziu v Sokolově studovala Eva Brichtová bakalářské studium chemie na VŠCHT Praha. Stipendium nadace manželů Krskových (2018) a stipendium Bakala Foundation (2018) jí otevřely magisterské studium chemie na University of Cambridge ve Velké Británii. Eva v současné době pokračuje v PhD studiu na University of Cambridge ve skupině Dr. Sophie Jackson.