facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Hana Macíčková Cahová: Stipendium získané v mezinárodní soutěži je velký úspěch

5. 11. 2020
Hana Macíčková Cahová: Stipendium získané v mezinárodní soutěži je velký úspěch

Hana Macíčková Cahová, která je vedoucí výzkumné skupina na ÚOCHB AV ČR a také držitelkou grantu ERC-CZ, vyjela díky Humboldtovu stipendiu na postdoktorandské studium do Německa. V čem je konkrétně toto stipendium přínosné, jak těžké bylo jej v mezinárodní konkurenci získat a jaké jsou její další vědecké plány? Na tyto a další otázky odpovídá mladá vědkyně v následujícím rozhovoru

Jak jste si našla svého zahraničního mentora Andrese Jäschkeho? Proč jste se rozhodla jít na postdok do Německa?

Celé moje působení jak v Německu, tak přímo u Andrease Jäschkeho vzniklo jako rodinný kompromis. Manžel pracoval pro nadnárodní firmu a měl možnost vyjet jako expat. Nicméně bylo velmi složité najít místo, kde by jeho firma měla nějaké sídlo a zároveň se někde v okolí dělala slušná chemie nukleových kyselin. S hledáním takové skupiny mi pomohl můj tehdejší PhD školitel Michal Hocek. Pamatuji, že jsme si sedli k mapě Evropy a společně hledali, kde by se takový kompromis dal realizovat. Nakonec mi doporučil právě Andrease Jäschkeho v Heidelbergu. Tak jsem ho kontaktovala a on hned ten den volal Michalu Hockovi, proč chci jít zrovna k němu a ne někam do USA. Po úvodním telefonním pohovoru mě pozval na jednodenní pohovor do Heidelbergu. Velmi mě zaujalo nové téma, na kterém chtěl, abych pracovala. Tak jsme se nakonec dohodli, že nastoupím okamžitě po obhajobě PhD práce a zažádám právě o Humboldtovo stipendium.

Jak náročné je připravit žádost na Humboldt Research Fellowship a prosadit se se svým projektem v mezinárodní konkurenci?

Hana Macíčková Cahová: Srovnala bych to s přípravou jakéhokoliv jiného grantu. Je tam určitě méně administrativy v porovnání s českými granty. Doslechla jsem se, že byť je průměrná úspěšnost žadatelů okolo 30 %, tak Češi jsou v porovnání s ostatními národy úspěšnější.

Jak získání Humboldtova stipendia ovlivnilo vaši vědeckou kariéru? Co vám přineslo, čím vás obohatilo?

Jakékoliv stipendium získané v mezinárodní soutěži je velkým úspěchem a velmi to pomůže vašemu životopisu. Znamená to, že už jste museli projit nějakým sítem a museli jste dokázat, že jste dobří. Humboldtova nadace je skvěle organizovaná a poskytuje velké zázemí a pomoc zahraničním vědcům. Pomůže vám potkat další stipendisty, organizuje různá setkání na Německých univerzitách. Rozhodně je prestižní toto stipendium získat.

Jakou máte zkušenost s Humboldtovým stipendiem? Doporučila byste tento program postdokům a proč?

Jak už jsem zmínila výše. Humboldtova nadace je skvěle organizovaná a zajišťuje opravdu dobré zázemí všem svým stipendistům v Německu. Obzvláště pokud chce člověk vyjet s rodinou, je nadace velmi nápomocná a má mnoho programů jak vědcům pomoci (najít uplatnění partnerům vědců, přestěhovat celé rodiny atd.). Sama jsem ale tento program nevyužila, protože jsem ještě neměla děti.

Jaké máte vědecké plány?

Velké. Mám v plánu rozvíjet dále náš nejnovější objev nové třídy RNA čepiček u bakterií. Vůbec netušíme, k čemu tam jsou, na kterých RNA jsou přivázány a jestli existují i v lidských buňkách. Nicméně, za rok a pár měsíců mi končí ERC CZ. Takže se kromě coronavirové deprese dostávám pomalu i do „postERC" deprese. Rozhlížím se po dalším financování mého výzkumu a zjišťuji, že reakcí české vlády na coronakrizi je peníze na vědu spíše utlumit. Mnoho grantových akcí, které existovaly v předešlých letech, vůbec nebylo vyhlášeno, krouhá se i v GAČR. Takže mám velké obavy, že se tato krize velmi negativně projeví i na českém základním výzkumu.

Děkujeme za odpovědi. 

 

Rozhovor vznikl jako součást seriálu o financování vědecké kariéry v life science v České republice. prvním díle jsme se věnovali školákům a středoškolákům, ve druhém díle jsme se zaměřili na bakalářské a magisterské studenty, ve třetím na PhD studenty a ve čtvrtém na juniorské postdoky. O svých zkušenostech se studiem v zahraničí mluví také Kateřina Vacková, Jan Blaha nebo Eva Brichtová. O zážitky ze zahraniční stáže se podělila Šárka BoháčováZdeněk Farka promluvil o tom, jak si ještě jako PhD student žádal o svůj vlastní grant, a Iva Mozgová se podělila o své zkušenosti se stipendiem EMBO Postdoctoral Fellowship, které získala během svého PhD studia. Můžete se těšit na další rozhovory, které přineseme v nejbližších dnech.

 

Na seriálu se podílejí:

Pavla Růžková, Botanický ústav AV ČR, Pavla. Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Ladislav Čoček, Masarykova univerzita, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Michal Hojdekr, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tomáš Mozga, Biologické centrum AV ČR, v.v.i., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Veronika Palečková, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v.v.i., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Martina Pokorná, CEITEC MU, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Hana Štěpánková, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Jakub Zeman, Masarykova univerzita, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


Hana Macíčková CahováHana Macíčková Cahová

získala PhD v organické chemii na VŠCHT Praha. Humboldt Research Fellowship ji umožnil dvouletý postdok ve skupině Andrese Jäschkeho na Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg v Německu. V současné době vede vlastní výzkumnou skupinu zaměřenou na chemickou biologii nukleových kyselin na Ústavu organické chemie a biochemie v Praze. Je řešitelkou projektu ERC-CZ.