facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Tereza Kubicová: Vesmír je láska na celý život

9. 11. 2020
Tereza Kubicová: Vesmír je láska na celý život

Tereza Kubicová je předsedkyně Řídícího výboru ESA BIC Prague, ředitelka interních projektů ve společnosti CzechInvest a jedna ze zakladatelů festivalu Czech Space Week. V rozhovoru vám prozradí, proč se letošní online ročník vyplatí sledovat a čím bude zajímavý pro studenty, startupy, ale i nekosmické firmy.

Tereza KubicovaJak Czech Space Week vznikl? 

O tom, že by bylo dobré uspořádat v Česku týden věnovaný vesmírným technologiím a výzkumu, jsme začali přemýšlet asi před čtyřmi lety. Věděla jsem, že podobné akce probíhají v jiných zemích, tak mě napadlo, že bychom mohli zorganizovat něco většího. Shodou okolností, jsme právě před třemi lety slavili výročí 10 let členství v ESA (Evropská kosmická agentura) a kolegové z Ministerstva dopravy připravovali velkou konferenci. Domluvili jsme se, že k ní přidružíme další akce se space tematikou a v rámci jednoho týdne ukážeme široké veřejnosti, jak úspěšná je Česká republika v oblasti kosmických aktivit je. Byli bychom rádi, kdyby všichni Češi jednou věděli, že v listopadu vždy probíhá český kosmický týden, děje se tam spousta zajímavých věcí a potkávají se tam chytří lidé, kteří pro Českou republiku mají velký význam.

Mají Češi povědomí, na co jsou zaměřené české kosmické aktivity?

Lidé moc nevědí, že kosmické aktivity jsou pro českou ekonomiku důležité. Sama jsem si všimla toho, že mnoho lidí se domnívá, že české kosmické aktivity skončily letem jediného československého kosmonauta Vladimíra Remka do vesmíru. Opak je ale pravdou, Češi se účastní řady vědecko-výzkumných projektů, české firmy vyrábějí produkty, které putují do vesmíru. V neposlední řadě se nám díky Ministerstvu dopravy otevírá celá řada dalších možností: v byznys inkubátoru ESA BIC podporujeme firmy, které jsou zaměřené na downstream (využívají něco, co se vyvinulo pro vesmír na Zemi) a řada z nich je celosvětově unikátní. Peníze, které se investují do kosmických aktivit, se více než násobně vrací do státního rozpočtu a jsou přínosem pro Českou republiku celkově.

Czech Space Week letos podobně jako ostatní akce zasáhla koronavirová krize. Akci jste se rozhodli uspořádat online, proč?

Czech Space Week je třetím rokem naše už tradiční akce, která si získala popularitu u firem i odbornější veřejnosti. Když přišla situace s koronavirem a začaly se rušit všechny akce, rozhodli jsme se, že o festival nechceme přijít a že zachováme alespoň to, co má smysl pořádat plnohodnotně online. Některé aktivity jsme přesunuli na jaro příštího roku, zachovali jsme ale přednášky a panelové diskuze pro děti a veřejnost, studenty. Na své si přijdou i startupy a firmy.

Můžeš nám o programu prozradit víc?

Chystáme například panelovou diskuzi s názvem Space for Women, na které uvidíte inspirativní ženy, které už ve spacu něco dokázaly. Chceme tak inspirovat mladé holky, které se rozhodují, co budou studovat nebo co chtějí dělat po škole. Že má smysl zajímat se o vesmír, protože se v něm mohou uplatnit, i když třeba nestudovaly raketovou vědu. Pak máme řadu poutavých přednášek od vědců z Akademie věd ČR a našich partnerů. Ty se uskuteční formou živých přenosů ze studií, takže diváci mohou klást vlastní otázky. Snažíme se diváky co nejvíce vtáhnout do děje a ukázat jim, co se děje jak v akademické oblasti, tak v té průmyslové. Online festival počítá také s dětskými diváky, kterým nabídneme samostatný blok programu. Zajímavý obsah chystáme i pro firmy, a to nejen ty kosmické. Připravujeme pro ně blok Gate2Space, kde se dozví o možnostech zapojení do programů Evropské kosmické agentury. Kosmický sektor totiž nabízí mnoho špičkových technologií pro více průmyslových odvětví, jakými jsou například automotive, strojírenství, nanotechnologie či energetika. Celodenní blok bude věnován tématu Kosmické startupy, kde představíme nové firmy a možnosti.

Spolupořadatelem Czech Space Weeku je kosmický inkubátor ESA BIC. Proč bude pro firmy zajímavé seznámit se s jeho možnostmi?

Czech Space Week je specifický v tom, že nám nejde jen o to ukázat zajímavé věci v jednom týdnu bez návaznosti – firmám, které nás budou sledovat, nabízíme dlouhodobé možnosti spolupráce a propojení na potenciální nové partnery. Dozvíte se třeba, jak založit kosmický startup nebo spinoff, jak získat zakázku kosmických agentur nebo jak se stát dodavatelem.

Kosmický průmysl má ohromný potenciál a spousta našich firem má špičkovou technologii, kterou mohou nabídnout, což je v době krize rozhodně zajímavá možnost. Na Czech Space Weeku se na dálku potkáte s nejdůležitějšími lidmi v sektoru i s firmami a startupy, které se již uplatnit dokázaly. Budeme také mluvit o možnostech financování, které jsme schopni firmám zajistit.

Co nabídne Czech Space Week studentům?

Studenti se díky živému vysílání seznámí s firmami a dozví se o aktuálních pracovních možnostech. Zájemcům pak rádi pomůžeme dostat se na konkrétní stáž nebo pohovor. Může jít o studenty technických oborů, které napojíme na průmyslové firmy, ale máme co nabídnout i studentům jiných oborů, například marketingu, psychologie nebo biologie. Já sama jsem nevystudovala techniku, takže dobře vím, že space není jen o raketové vědě. Velká poptávka je i po jiných oborech: každá firma potřebuje řešit marketing, právo nebo třeba hledá schopné manažery a manažerky. Space je láska na celý život a jakmile si k tomu člověk jednou přičichne, tak chce v oboru zůstat a rozvíjet se. Czech Space Week možná změní váš život!

Zmínila jsi, že jsi nestudovala techniku. Jak ses vlastně ke “space” tématům dostala?

Úplně poprvé jsem ke spacu přičichla naprosto náhodně jako studentka. Neměla jsem nejmenší ponětí, že se u nás něco takového řeší. Zaujala mě nabídka asistentské pozice v malé české pobočce nadnárodní firmy EADS Astrium (dnešní Airbus Space a Defense). Na této pozici jsem poprvé o kosmických aktivitách slyšela. Pak jsem začala pracovat v agentuře CzechInvest. Ze strany Ministerstva dopravy přišla nabídka, že by se CzechInvest mohl stát operátorem, tehdy třináctého, inkubačního centra v Evropě. Ihned jsme se s kolegy pustili do intenzivní práce, která trvala téměř rok. Inkubátor ESA BIC jsme nakonec otevřeli v roce 2016 a v roce 2018 jsme jej rozšířili o brněnskou pobočku. Tím začala má “vesmírná” cesta, po které kráčím dodnes.

Jaké aktivity chystá Czech Space Week na jaře?

Jedná se primárně o průmyslový den, kde mají právě firmy mají možnost setkat se s ministry dopravy, průmyslu či Úřadu vlády a dalšími relevantními hráči, tedy získat kontakty B2B a B2G. Kromě toho nás čeká závěrečná konference kosmického inkubátoru ESA BIC. Shodou okolností bude mít v květnu kosmický inkubátor 5 let a končí mu pětiletá smlouva v Evropskou vesmírnou agenturou. Na konferenci představíme úspěchy této první fáze inkubátoru a zároveň odstartujeme nové období.

 

Zdroj: CzechInvest