facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Noc vědců se blíží. Letos poprvé proběhne online

16. 11. 2020
Noc vědců se blíží. Letos poprvé proběhne online

Letošní Noc vědců s podtitulem Člověk a robot se poprvé uskuteční kompletně online. Těšit se můžete na množství zajímavých přednášek, virtuálních prohlídek, workshopů a dalších událostí. První zajímavé akce můžete sledovat online z pohodlí svého domova už od 15. listopadu, program pak bude vrcholit 27. listopadu 2020.

Noc vědců

Noc vědců obvykle nabízí jeden večer napěchovaný vědou, a tak je nemožné prozkoumat veškerý program. Letos se ale nemusíte rozhodovat o tom, které místo navštívíte. Proč? Můžete vidět téměř všechno a k programu se opakovaně vracet – je totiž především online. Virtuální interaktivní prohlídky, online diskuze, vzdělávací videa, workshopy na dálku, streamované přenosy, live science show a podcasty, venkovní pozorování hvězd, právě takhle bude vypadat Noc vědců v roce 2020. „Chtěli jsme být připraveni na každou eventualitu, proto jsme už v létě vyžadovali od všech zapojených institucí, aby se nachystali na plán B, tedy že nebude možné Noc vědců uskutečnit fyzicky, jak jsme zvyklí,“ uvádí Jitřenka Navrátilová, manažerka národního koordinátora.

To se nakonec ukázalo jako dobrý tah a většina organizátorů postupně jednotlivé programové položky přetavila do virtuálního prostředí. Prezenčnímu provedení ale stále věří především tři desítky zapojených hvězdáren a planetárií, z bezpečnostních důvodů svůj program plánují venku a pro velmi omezené skupiny většinou jen jedné domácnosti. I tito organizátoři však mají připravený náhradní online program.

 

 

Jednotlivé komentované ukázky, přednášky, interaktivní aktivity a případně i podcasty budou na téma Člověk a robot. „Příhodně a symbolicky letošní téma Noci vědců nahrává tomu, abychom využili všech dostupných technologií a přenesli našim fanouškům vědu až domů. Věříme, že nebudou vědět, co si pustit dřív,“ přibližuje Petra Čubíková, koordinátorka programu Ostravské univerzity. Výhodu pak pořadatelé spatřují i v tom, že Noc vědců tentokrát nebude pouze jednodenní záležitostí, ale bude možné si ji na webu Noci vědců přehrávat i po oficiálním ukončení akce. „První zajímavé programové položky budou ke zhlédnutí už od 15. listopadu a web nocvedcu.cz bude žít vědou až do konce letošního roku. Vrchol akce bude ale v termínu 27. listopadu, kdy by se Noc vědců konala fyzicky,“ doplňuje Čubíková.

Organizátoři se zaměří na klíčová aktuální témata – na digitalizaci, robotizaci nebo automatizaci, a to nejen z pohledu průmyslu a nových technologií, ale především v souvislosti s životem člověka. „Zároveň chceme také vzdát hold spisovateli Karlu Čapkovi, od jehož narození uplynulo 130 let a připomenout i sté výročí jeho divadelní hry R. U. R., kde se slovo robot objevilo poprvé,“ uzavírá Jitřenka Navrátilová.

Co si letos nenechat ujít 

I přes nutnost akci uspořádat online, je program opravdu nabitý. Přímo ze svého gauče si můžete poslechnout zajímavou přednášku Marka Vanžury o autonomní dopravě. Hvězdárna Brno vás zas vezme na virtuální výlet do vesmíru, nechá vás nahlédnout do mikrosvěta či poznat tajemství života. Laseru se bude věnovat Akademie věd ČR. Těšit se můžete na virtuální prohlídku centra HiLASE nebo se zapojit do hry Po stopách laseru: bojovka nejen pro rodiny s dětmi. Do světa renesančních alchymistů se můžete vypravit s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích, která se bude v rámci své přednášky věnovat pokusům o stvoření umělého člověka, s čímž souvisí slavná legenda o golemovi. Úplně jinak, než jak jsme byli zvyklí z minulých let, pojmou Noc vědců také na Masarykově univerzitě. Průvodcem Nocí vědců na MUNI se stane robot Karel. Prošel deset fakult a čtyři pracoviště a hledal vše, co je spojené s robotikou. Karel vás postupně provede nejen laboratořemi, ale třeba i soudní síní a simulačním sálem, těšit se můžete i na tvoření pro nejmenší a robotickou soutěž.

Zajímavou diskusi si letos připravilo také Národní kontaktní centrum - gender a věda při Sociologickém ústavu AV ČR. V rámci online diskuse se zaměří na oblast pomocných, neboli asistivních technologií, které slouží ke zlepšení funkčních a duševních schopností osob se speciálními potřebami.

Program toho nabízí ještě mnohem víc, podívejte se na něj zde.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (SA)

Zdroj: Ostravská univerzita, Noc vědců