facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Porotu soutěže Věda fotogenická 2020 okouzlil pohled predátora

28. 11. 2020
Porotu soutěže Věda fotogenická 2020 okouzlil pohled predátora

Bez slavnostního vyhlášení výsledků, zato s rekordním počtem přihlášek. Tak by se dala ve zkratce popsat soutěž Věda fotogenická 2020. Oceněné snímky budou od poloviny prosince 2020 do půlky března 2021 viset v Galerii Věda a umění na Národní třídě v Praze. Otevření výstavy pro veřejnost bude záležet na aktuálních vládních nařízeních.

V sedmém ročníku projektu Věda fotogenická první místo v hlavní kategorii získala fotka lva, který vrhá upřený pohled zpoza žeber mrtvé žirafy. Autorem je Lukáš VejříkBiologického centra AV ČR, který ji pořídil během konference Species on The Move v Krugerově národním parku v Jihoafrické republice. „Fotil jsem z auta, z něhož jsme nesměli vystoupit. Měli jsme štěstí, že se nám taková scéna naskytla,“ říká autor vítězného snímku.

lev

Letošní ročník soutěže, který se vzhledem k všeobecné situaci musí obejít bez slavnostního živého vyhlášení, zaznamenal rekordní počet přihlášek. Porota posuzovala celkem 362 fotografií od 106 zaměstnanců z 34 pracovišť Akademie věd ČR. V roce 2019 to bylo 350 snímků od 98 zaměstnanců. Soutěžilo se stejně jako loni ve třech kategoriích. Z té hlavní, nazvané Věda fotogenická, porota vybrala reprezentativní sérii pro oficiální kalendář Akademie věd ČR a výstavu.

Vedlejší kategorie se zaměřily na volnou tvorbu. První s názvem Živly v přírodě shromáždila fotky, které vědci pořídili při svém pracovním nebo soukromém pobytu v krajině. „Karel Čapek kdysi řekl, že příroda je dílo vesmíru, umění však dílem člověka. Právě fotografie přírodních živlů, tak jak je zachytily fotoaparáty vědců, nabývaly krásy až vesmírné,“ říká předsedkyně poroty a členka Akademické rady AV ČR Markéta Pravdová z Ústavu pro jazyk český AV ČR.

Druhá vedlejší kategorie obsáhla aktuální téma vědy v karanténě. „Tyto fotografie jsou důkazem nejen toho, že vědci v době pandemie nepolevili ve své badatelské práci, ale i toho, že se na nepříznivou situaci dokázali podívat i s nadhledem a humorem,“ dodává Markéta Pravdová.

Projekt Věda fotogenická navrhl spolek Fórum Věda žije! Účastnit se ho mohou pouze zaměstnanci pracovišť AV ČR. Výstupem je zmíněný reprezentativní kalendář sestavený z vybraných snímků a výstava Věda fotogenická, která bude umístěna nejen v Praze, ale také na dalších místech České republiky i ve světě.

Cena pro nejlepší ústav AV ČR – speciální cenu pro ústav AV ČR, jehož pracovníci zaslali nejvíc atraktivních fotek, získalo Biologické centrum AV ČR. Celkem zaslalo do soutěže 40 snímků.

 

 Další oceněné fotografie si prohlédněte v galerii níže.

 

Zdroj: Akademie věd ČR