facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Univerzita Karlova se dostala mezi nejvíce mezinárodní univerzity světa

9. 2. 2021
Univerzita Karlova se dostala mezi nejvíce mezinárodní univerzity světa

Nový žebříček společnosti Times Higher Education hodnotí internacionalizaci vysokých škol z celého světa. Žebříčku vévodí University of Hong Kong, ale probojovala se do něj i česká Univerzita Karlova. Z hlediska mezinárodní reputace na tom jsou nejlépe nizozemské školy.

kyle glenn nXt5HtLmlgE unsplash

Moderní věda je svou povahou mezinárodní, založená na spolupráci vědců z různých zemí a pracovišť a sdílení poznatků. Úspěšné univerzity se za takových podmínek musí nevyhnutelně přeměnit na globální instituce. Různé výzkumy navíc ukazují, že různorodá směs studentů značně zkvalitňuje výuku i prostředí na vysokých školách. To, do jaké míry jsou univerzity internacionální, měří nová analýza společnosti Times Higher Education.

Nový žebříček vychází z výsledků šetření World University Rankings 2021 a je sestavený z indikátorů, jako je poměr mezinárodních studentů, pracovníků a publikací, které na tamní instituci vznikly ve spolupráci vědců z různých zemí. Čtvrtým indikátorem je mezinárodní pověst školy. O té hlasují u jednotlivých škol přední akademici z jiných zemí a hodnotí, která ze škol je v jejich oborech nejlepší v oblasti výuky nebo výzkumu. Do žebříčku internacionalizace se dostaly jenom ty školy, které obdržely určité minimum takových hlasů. Všechny tyto měřené indikátory pak ve stejném poměru dávají dohromady výsledné pořadí v žebříčku.

Nejlepší jsou školy z Asie a Velké Británie

Na prvním místě se v měření umístila University of Hong Kong. Není co se divit – internacionalizace patří mezi hlavní dlouhodobé cíle školy. Do roku 2022 například plánuje, aby všichni tamější bakalářští studenti měli v rámci studia alespoň dvě příležitosti studovat i mimo Hong Kong. Celá výuka zde probíhá v angličtině a cílem studia je, aby absolventi byli snadno uplatnitelní kdekoliv na světě. Celých 35 % studentů na škole představují zahraniční studenti.

Druhé místo získala ETH Zurich. Prestižní švýcarská vysoká škola má díky své dlouholeté tradici, špičkovému výzkumu (koneckonců se školou je spjato 21 Nobelových cen) i výhodné geografické poloze ideální podmínky k tomu přitáhnout talentované studenty a vědce z celého světa. I díku tomu je podle žebříčku World University Rankings 2021 ETH Zurich nejlepší školou v kontinentální Evropě.

Třetí příčku ovládla Chinese University of Hong Kong, která se vyznačuje množstvím mezinárodních konexí. Má smlouvy s 282 institucemi v 36 zemích světa a každý rok vypraví do zahraničí přes 6000 svých studentů. Nejlepší britskou univerzitou z hlediska internacionalizace je University of Oxford. Ta se v celkovém žebříčku umístila jako čtvrtá. Na Oxfordu tvoří mezinárodní studenti téměř třetinu studentské populace a skoro polovina vědců a pracovníků zde má napojení na další zahraniční školy či výzkumné instituce. Škola má v tomto směru mnohasetletou tradici. První zahraniční student se na Oxfordu objevil už v roce 1190.

Na pátém místě je další britská škola, a to Imperial College London, kde zahraniční studenti tvoří 60% podíl a pochází ze 125 zemí světa. Má množství mezinárodních studentských klubů a investuje velké množství prostředků i pozornosti do péče o studenty ze zahraničí.

V první desítce se dále umístily postupně National University of Singapore, University of Cambridge, irská Trinity College a singapurská Nanyang Technological University.

Z českých škol se do žebříčku probojovala pouze jediná – Univerzita Karlova. Ta obsadila 79. místo ze 172 měřených. Česká nejstarší vysoká škola sdílí svou příčku s University of Paris. Podobného skóre ale dosáhla například také americká University of Pennsylvania nebo belgická Ghent University.

Nejdůvěryhodnější jsou nizozemské školy

Čtvrtý indikátor, který se v žebříčku hodnotil – tedy mezinárodní reputace škol – však nabízí ještě zajímavější obrázek. Z dat například vyplývá, že zdaleka nejdůvěryhodnější zemí se školami s nejlepší reputací je Nizozemsko. Všech šest nizozemských zástupců v žebříčku se také umístilo velmi vysoko. Na druhém místě se mezi zeměmi umístila Velká Británie a na třetím místě Kanada.

Autoři také ukazují na některé zajímavé trendy. Australské univerzity, které si ještě v roce 2019 z hlediska mezinárodní reputace držely pevné druhé místo, se letos propadly až na čtvrtou příčku. Oproti Austrálii si polepšily Spojené státy americké, Japonsko, Jižní Korea i Velká Británie. Z jedenácti zemí, které se dostaly do žebříčku, je na tom ohledně reputace nejhůř Rusko a Čína.

Celý žebříček naleznete zde.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JT)

Zdroj: Times Higher Education (12, 3)