facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Spolupráce s Izraelem vedla k podání patentové přihlášky ve Velké Británii

22. 2. 2021
Spolupráce s Izraelem vedla k podání patentové přihlášky ve Velké Británii

Další díl mapující úspěšné projekty česko-izraelské spolupráce zve do Plzně. Pokud potřebujete inspiraci ohledně spolupráce mezi technickým aplikovaným výzkumem a velkými firmami nebo se chcete se cítit jako v Tel Avivu a zažít typický startupový pitch, vydejte se na návštěvu NTC do Plzně.

Nezávislý vysokoškolský ústav Západočeské univerzity v Plzni, fungující pod názvem Nové technologie – výzkumné centrum (NTC), se již dvě desítky let věnuje výzkumu a řešení pro zelené technologie a pokročilé materiály v oblastech ekologických zdrojů energie, chytrých dopravních prostředků a kvality lidského života i zdraví. NTC realizuje základní i aplikovaný výzkum a přináší mezioborový přístup při řešení technických i technologických problémů od prvotní myšlenky až po prototyp. Výstupy plzeňských vědců skrze publikace, patenty či následné aplikace můžete najít v USA, Austrálii, Evropě i na Taiwanu.

IMG 5399

V NTC působí šest výzkumných týmů zabývajících se modelováním a simulacemi technických systémů, infračervenými technologiemi, pokročilými materiály, biomechanickými modely lidského těla, chemickými procesy a biomateriály a elektrochemickými procesy.

„Úspěšná spolupráce s komerční sférou a zahraničními partnery je pro nás na NTC samozřejmostí, protože právě tyto spolupráce nám umožňují držet krok se světem, neustále se rozvíjet a reagovat na globální výzvy,“ upřesňuje Petr Kavalíř, ředitel NTC.

Mezi podniky, se kterými NTC úspěšně spolupracuje, patří ŠKODA AUTO, ŠKODA Transportation, Plzeňský prazdroj, ZF Engineering, Volskwagen AG, Zodiac Aerospace či Honeywell.

Cítit se jako v Tel Avivu

Jedním z úspěšných startupů je i Pinflow energy storage, s.r.o.. Během prohlídky laboratoří (uskutečněno před současným lockdownem – pozn. autorky) přednesl Jiří Vrána, spoluzakladatel Pinflow energy storage, pitch podobný těm, které jsem byla zvyklá vyslechnout v co-workingových centrech v Tel Avivu. „Pinflow energy storage, s.r.o. je technologický startup založený na konci roku 2017 vědci z NTC ZČU a VŠCHT Praha za účelem rozvoje technologie pro stacionární ukládání energie na bázi vanadových redoxních průtočných baterií na základě licence z Výzkumného centra NTC. Vanadové redoxní průtočné baterie umožňují oddělení kapacitní a výkonové složky. Právě tím, že výkon je vytvářen v elektrochemickém reaktoru, bateriovém svazku, kapacita je dána objemem elektrolytu, který je z nádrží čerpán do bateriového svazku. Elektrolyt je na vodné bázi a celé řešení je nehořlavé, nevýbušné, elektrolyt je prakticky nesmrtelný. Nespornou výhodou je vysoká životnost baterie převyšující 25 let. Řešení je navíc levnější a baterie jsou méně objemné. Samotná technologie je vhodná zejména pro velké instalace, kde výkony převyšující jednotky MW. Po celém světě Pinflow instalovalo více než 50 takových systémů.“

DSC02542

Jak už to u startupů bývá, jeden projekt vede k dalším...  „Ano, je tomu tak. Zatím je růst společnosti je umožněn díky zisku generovanému vlastním vývojem, výrobou a prodejem unikátních vědeckých systémů pro testování elektrochemických systémů, zejména redoxních průtočných baterií. V rámci H2020 evropského projektu HIGREEW se Pinflow podílí na vývoji nové redoxní průtočné baterie založené na vodných organických elektrolytech z dobře dostupných zdrojů s pozitivní ekologickou stopou“, dodává Jiří Vrána.

Ne vždy dokáží čeští vědci či podnikatelé přednést stručný a zároveň výstižný popis jejich technologie a výrobku. Na podporu dalších česko-izraelských vztahů, jak v aplikovaném výzkumu, tak i v rámci standardní komerční spolupráce, připravila Česko-izraelská obchodní komora tzv. one-pager, pomocí kterého firmy mohou oslovit partnerské firmy v Izraeli.

A jak hodnotí uplynulý náročný rok 2020 ředitel NTC, Petr Kavalíř? „Rok 2020 byl pro NTC ve znamení intenzivní spolupráce právě s Izraelem. V červnu jsme měli možnost přivítat velvyslance státu Izrael, J. E. Daniela Merona u nás. Zahájili jsme spolupráci hned na několika výzkumných projektech,“ říká Petr Kavalíř, ředitel NTC. „Jeden z projektů se například týká spolupráce s Holon Institute of Technology v oblasti zvyšování účinnosti solárních panelů. Výzkumná skupina Dr. Alexandera Axelevitche z Fakulty strojní ve spolupráci s Oddělením pokročilých materiálů, NTC podali společnou patentovou přihlášku na Úřad duševního vlastnictví ve Velké Británii. V neposlední řadě jsme se stali i hrdými členy Česko-izraelské komory. Vítáme aktivitu ČISOK propojovat subjekty i v dobách pandemie a tak i za naši stranu vyplníme již zmiňovaný one-pager, který nám třeba pomůže s hledáním dalších partnerů,“ dodává.

V případě zájmu o výše zmíněný one-pager, který může pomoci usnadnit vědeckým pracovištím hledání potenciálních partnerů v Izraeli, napište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

 

Autorka: Linda Štucbartová

Zdroj: ČISOK 

Foto: New Technologies - Research Centre

 

Přečtěte si také předchozí článek, který se věnoval vědecké spolupráci mezi Českem a Izraelem.


Linda Stucbartova 400x400 1Linda Štucbartová

Linda Štucbartová je podnikatelka, zakladatelka projektu Česko-izraelského ženského akcelerátoru. V roce 2018 a 2019 organizovala ženské podnikatelské mise do Izraele. Je členkou výkonné rady Česko-izraelské smíšené obchodní komory a zároveň vede sekci Věda, výzkum a inovace. Je rovněž členkou Rady pro komercializaci Univerzity Karlovy a hodnotitelkou Technologické agentury. Již více než 10 let se věnuje podpoře žen a propojování akademické sféry a businessu. Jejím nejnovějším koníčkem je projekt Sebevědomé sebeobrany.