facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

V Česku bude sídlit centrum pro výzkum dezinformací

16. 5. 2021
V Česku bude sídlit centrum pro výzkum dezinformací

Středoevropský projekt nazvaný Central European Digital Media Observatory (CEDMO), který uspěl v celoevropské soutěži, bude sídlit v Praze a jeho lídry budou odborníci z Univerzity Karlovy a Českého vysokého učen technického v Praze (ČVUT). Cílem CEDMO je interdisciplinární výzkum dezinformací, včetně jejich detekce za pomoci prvků umělé inteligence, posilování digitální a mediální gramotnosti a rozvoj fact-checkingových platforem.

fake news 4881488 640

Projekt se stane součástí sítě European Digital Media Observatorypodpoří ho i Národní plán obnovy České republiky. Je také prvním krokem k vybudování Evropského centra excelence v AI.

Středoevropský projekt CEDMO byl vybrán Evropskou komisí jako jeden z pouhých osmi evropských hubů v celé EU. Jde tak o podobný úspěch, jakou byla výhra ostravského superpočítačového centra, kterých se v Evropě staví taktéž jen osm. Síť nezávislých regionálních EDMO hubů má pomocí spojení špičkového společensko-vědního a technického výzkumu hledat způsoby odhalování a šíření dezinformací, zjišťovat jejich vliv na populaci a vytvářet metodiku i pro veřejné instituce.

„Role médií pro rozvoj svobody a demokracie se i v rámci pandemie ukazuje jako zcela nezastupitelná a jejich přerod v digitálním světě se ještě mnohem více urychlil. Věřím, že projekty jako CEDMO ukážou, že spojení toho nejlepšího může pomoci všem občanům EU,“ uvedla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která má v rámci svého portfolia na starosti právě mediální oblast.

Univerzita Karlova získala projekt do Prahy. Bude kromě Českého vysokého učení technického a slovenského výzkumného Kempelenova inštitútu inteligentných technológií (KInIT), jako technických partnerů koordinovat i francouzskou tiskovou agenturu AFP a polské partnery. „Jsem pyšný, že jsme uspěli v soutěži více než 30 přihlášek jako třetí z osmi. Je to pro nás ocenění dlouhodobého propojení vynikajícího společenského výzkumu na Fakultě sociálních věd s technologickými obory,“ zdůrazňuje Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy.

Unikátní na projektu CEDMO je využití umělé inteligence pro mapování šíření a odhalování dezinformací. „Je to první krok v naší cestě stát se celoevropským centrem umělé inteligence, která bude chránit lidi, jejich bezpečí a práva. Již předloni jsme se, společně právě s Univerzitou Karlovou a také Masarykovou univerzitou zavázali, že vybudujeme Evropské centrum excelence v této oblasti. CEDMO je jedním z prvních úspěchů na této cestě, na který dále navážeme,“ říká Vojtěch Petráček, rektor ČVUT v Praze. Projekt na vybudování Evropského centra excelence v AI vede právě ČVUT s partnery a zaměřuje se na vybudování potřebné infrastruktury a podporu projektů v oblasti umělé inteligence pro bezpečnější společnost, což je národní téma České republiky.

Projekt CEDMO bude během prvních dvou roků své existence podpořen z výzvy CEF Telecom 2020-EU-IA-0267 a také z prostředků Národního plánu obnovy ČR. Z toho bude pokryta spoluúčast českých členů konsorcia (tzn. nejen UK, ČVUT, ale též fact-checkingové platformy Demagog.cz) a především pokračování projektu po roce 2023 a navíc i vytvoření unikátního CEDMO Indexu, který umožní dlouhodobě zkoumat dopad dezinformací na českou populaci a média. „Gratuluji úspěšnému projektu a jsme velmi rádi, že jej můžeme podpořit v rámci Národního plánu obnovy. V tom je ostatně celá řada evropských projektů, především v oblastech na umělé inteligence, blockchainu, či kvantové komunikace. Jsme rádi, že se i díky tomuto projektu ukazuje, že náš návrh aktivit na podporu digitální ekonomiky v Národním plánu obnovy jsou progresivní a v souladu s evropskými prioritami,“ uvádí náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

 

Zdroj: Univerzita Karlova a ČVUT v Praze

redakčně upraveno