facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Z Českého ráje až do vesmíru: Příklad úspěšného transferu

11. 6. 2021
Z Českého ráje až do vesmíru: Příklad úspěšného transferu

Každoročně se na celém světě prodá více než milion stromků odrůd jabloně, které vytvořili šlechtitelé z Ústavu experimentální botaniky AV ČR (ÚEB). Odrůda Opal® je však jediná, které se podařilo dostat až do vesmíru.

V roce 2015 NASA poslala plody odrůdy astronautům na mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Potvrzuje to fotografie (níže), na které americký astronaut Terry Virts spolu s italskou kolegyní Samanthou Cristoforetti, pózují s čerstvými jablky plovoucími ve stavu beztíže.

HT nasa apples space jtm 150119 16x9 992

Hrdinu našeho příběhu, odrůdu Opal®, vyšlechtili ve Stanici šlechtění jabloně na rezistenci k chorobám ve Střížovicích v Českém ráji, která je jedním z pracovišť ÚEB. Odrůda se vyznačuje zlatavě žlutými, medově sladkými plody výborné chuti. Od roku 2005 je chráněna patentem v USA a o rok později získala ochranná práva v rámci EU.

Vedoucí skupiny, Radek Černý, říká, že měl tu čest být ve správný čas na správném místě. „Byla to pro mne ta nejlepší škola, týkající se zajištění ochrany duševního vlastnictví, tvorby licenčních smluv a podpory výzkumných a zejména obchodních vazeb," říká výzkumník a pokračuje: „Opal® je dnes registrován ve více než 40 zemích světa a pod vedením licenčních partnerů, společností Varieties International, LLC, USA a Fruit.select GmbH, Německo nachází významné uplatnění především v teplých vinorodých oblastech doplněných kapkovou závlahou zejména v USA, Evropě, ale také v Jižní Africe, Chile a Austrálii. Odrůda je pěstována jako tzv. ‚klubová‘ určená pro pěstování výhradně vybraným světovým velkopěstitelům. V posledním desetiletí bylo ve světě vysázeno bezmála 2,5 mil stromků odrůdy Opal®. Z dosažených licenčních příjmů za prodej stromků a obchodování s plody je šlechtitelský program jabloně ÚEB dále spolufinancován.“ 

komiks opal FINAL CA jaká úskalí bylo při transferu nutné překonat? Radek Černý říká, že přirozeným úskalím transferu nových odrůd jabloně do praxe je obrovská konkurence na trhu. Jablka jsou totiž třetím nejpěstovanějším ovocným druhem na světě, nejpěstovanějším v oblasti mírného pásma a osmou nejpěstovanější plodinou na světě. Vyšlechtit novou perspektivní odrůdu jabloně je tak „pouze“ prvním předpokladem úspěšného transferu výsledku. „K tomu je dále nezbytné vyhledání vhodného obchodního partnera, zajištění ochrany duševního vlastnictví předmětné odrůdy získáním národních či evropských šlechtitelských osvědčení či rostlinných patentů a zpřístupnění odrůdy formou poskytnutých licenčních práv na množení a prodej stromků, případně obchodování s plody v příslušné zemi či pro globální uplatnění. Stanice šlechtění jabloně ÚEB disponuje v tomto ohledu velmi propracovaným know-how, dávající předpoklad vysoké konkurenceschopnosti nových odrůd na českém i světovém trhu. Vysokou schopnost transferu výsledků do praxe dokládá roční celosvětový prodej 1,35 mil stromků odrůd jabloně ÚEB, reprezentujících dobré jméno české vědy a výzkumu,“ uvedl Radek Černý.

Aktuálně se Radek Černý a jeho tým snaží vyšlechtit nové odrůdy jabloně s trvalou rezistencí k nejvýznamnějším chorobám v kombinaci s dobrými pěstitelko-hospodářskými vlastnostmi. Dalším šlechtitelským cílem jsou okrasné odrůdy jabloně se sloupcovitým typem růstu určené pro opylovací účely do intenzivních jabloňových výsadeb. Věnujeme se rovněž šlechtění odrůd jabloně s červenou dužninou k rozšíření již tak pestrého spektra odrůd jabloně oslovujících i ty nejnáročnější spotřebitele.

 

Další příběhy transferu naleznete na Portálu transferu AV ČR v rubrice Úspěchy https://techtransfer.cas.cz/

 

Autor: Jiří Kavan a Cyril Kozák, CeTTAV, Radek Černý, ÚEB AV ČR

Zdroj: Středisko společných činností AV ČR

redakčně upraveno


CeTTAV/ Centrum transferu technologií AV ČR, je specializované oddělení Střediska společných činností AV ČR. Poskytuje konzultace a služby všem pracovištím Akademie v oblasti uplatňování výsledků výzkumu v praxi.