facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Vědci na CEITEC VUT testují unikátní software pro diagnostiku přístrojů na dálku

20. 6. 2021
Vědci na CEITEC VUT testují unikátní software pro diagnostiku přístrojů na dálku

Zajistit bezpečný provoz stroje s minimálními prostoji? Poznat problém dříve, než k němu dojde? Vědci z laboratoře zabývající se počítačovou tomografií na CEITEC VUT jako první v Evropě instalovali diagnostický software od Waygate Technologies. Ten dokáže monitorovat životní funkce součástek i jejich opotřebení. Podílí se tak na testování a vývoji softwaru speciálně navrženého pro lepší udržitelnost tomografických zařízení.

cv

S firmou Waygate Technologies, která je jedním z nejvýznamnějších výrobců CT přístrojů na světě, spolupracují výzkumníci z CEITEC VUT už od roku 2012. Díky tomuto partnerství se téměř deset let zapojují do vývoje a testování nových funkcí systémů počítačové tomografie. O úspěšnosti dosavadní spolupráce svědčí skutečnost, že jsou nyní mezi prvními, kdo má k dispozici softwarové řešení s názvem InspectionWorks Remote Monitoring and Diagnostics (IW RMND).

Tato aktuální spolupráce přináší velké výhody oběma stranám. Experti z Waygate Technologies obohacují své statistiky o používání softwaru v praxi a brněnští vědci mohou detailně monitorovat, jak se přístroje s tímto řešením chovají. Optimalizují díky tomu režimy svých měření, aby se prodloužila životnost a maximalizovalo využití spotřebního materiálu pro rentgenové trubice. Tím ve finále šetří náklady na údržbu přístroje i životní prostředí.

„Software, na jehož vývoji a testování se aktuálně podílíme, je prvním krokem k takzvanému prediktivnímu servisu, kde každý CT přístroj bude na základě objektivních kritérií na opotřebení hlásit, že některá z jeho částí nebo součástek se blíží ke konci životnosti a potřebuje výměnu nebo údržbu,“ vysvětluje Jozef Kaiser, vedoucí výzkumné skupiny Pokročilé instrumentace a metody pro charakterizace materiálů, jejichž členové software na CEITEC testují.

cv3

„Řešení IW RMND nám umožňuje předvídat a předcházet nechtěným komplikacím v systému, zvyšovat spolehlivost a poskytnout zákazníkům plnou transparentnost a zabezpečení. Zároveň je software také v souladu s naším cílem snižovat uhlíkovou stopu, protože jeho prostřednictvím snižujeme potřebu nutných návštěv ve výrobě a zároveň i spotřebu náhradních dílů. Jsme nadšeni, že v roce 2022 představíme jeho kompletní řešení,“ uvádí produktová manažerka Angelique Mesch, která na vývoji softwaru ve Waygate Technologies spolupracuje s Florianem Toellem.

Hlavním cílem vzdáleného diagnostického přístupu je tedy zejména předpovědět a optimalizovat provozuschopnost systému pomocí strojového učení, sofistikovaných algoritmů, a nakonec vytvoření digitálního dvojčete. Software odpovídá současným trendům v průmyslu a je v souladu s iniciativou Průmysl 4.0, která zastřešuje digitalizaci a s ní související automatizaci výroby. Tento směr vědci na CEITEC VUT v posledních letech rozvíjejí i v rámci dalších výzkumných skupin. Brzy například budou mít, v rámci projektu RICAIP, k dispozici nové výzkumné a inovační centrum propojující umělou inteligenci s průmyslovou robotikou s vybavením za 450 mil. Kč.

 

Zdroj: CEITEC VUT