facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Giancarlo Forte: Obávám se, že pro vědce z ciziny už nebudou v Česku dobré podmínky

6. 7. 2021
Giancarlo Forte: Obávám se, že pro vědce z ciziny už nebudou v Česku dobré podmínky

Původem italský vědec Giancarlo Forte, vedoucí Centra pro translační výzkum FNUSA-ICRC a zástupce ředitele FNUSA-ICRC, nedávno převzal na italské ambasádě v Praze řád Knight Order of the Star of Italy, který je udělován italskou vládou za podporu propagace a zvyšování image Itálie v zahraničí. Jak italský vědec vnímá vědní prostředí v Česku? A zůstane v tuzemsku tvale?

1624664604268

Italský výzkumník Giancarlo Forte přišel i se svojí manželkou (také vědkyní) do Brna v roce 2013. Od roku 2014 pak vede na FNUSA-ICRC svoji výzkumnou skupinu. O dva roky později se stal vedoucím Centra pro translační výzkum FNUSA-ICRC a od roku 2018 je zástupcem ředitele FNUSA-ICRC. „Na FNUSA-ICRC jsem přišel v roce 2013 a našel jsem zde velmi vstřícné prostředí. Dostalo se mi možnosti založit svou vlastní výzkumnou skupina a svobodně rozvíjet své výzkumné nápady," říká vědec.

Giancarlo Forte je kromě toho také autorem článků v prestižních časopisech, jako je Nature Communications, Frontiers in Phisiology nebo Circulation Research. Jeho zájem je využití kmenových buněk pro léčbu kardiovackulárních chorob a jiných onemocnění.

Italské vědce Brno láka

Ve skupině, kterou Forte vybudoval v rámci FNUSA-ICRC, působí kromě něj a jeho manželky ještě několik dalších italských vědců. Proč se italští výzkumníci stěhují do Brna potažmo celé České republiky? „Česká republika je velmi dynamická země. Navíc má skvělou pozici ve střední Evropě. Brno je pak velmi přátelské místo, má mezinárodní prostředí, které je pravděpodobně hlavním důvodem, proč sem lidé z Itálie přichází. Také je třeba si přiznat, že Itálie našim mladým vědcům v poslední dekádě nedala moc příležitostií"  vysvětluje oblibu Brna u italských výzkumníků.

Forte II

Pro cizince je ale stále těžší představit si v Česku budoucnost

Ačkoli si vědec chválí výzkumné prostředí v Brně, tak aktuálně vnímá nervozitu, která v Česku narůstá kvůli plánované stagnaci či snižování finančních prostředků plynoucích na vědu. „Vzhledem k současné situaci kolem financování výzkumu v Česku se obávám, že pro cizince, jako jsem já, bude čím dál tím těžší představit si budoucnost v Česku. Navíc svět po koronaviru je úplně jiné místo, takže nelze nic předvídat. Vědci se zkrátka obvykle stěhují různě po světě tam, kde jsou zrovna nejlepší podmínky pro rozvoj jejich výzkumných myšlenek. V Česku jsem už osm let, narodila se tu má dcera, takže si myslím, že za pár let bychom mohli uvažovat o přestěhování a nalezení nové výzvy," říká Forte.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (SA)

Foto: Archiv Giancarla Forteho


O tom, že případné snížení financí na vědu povede k odlivu těch nejlepších vědců, mluvili s redakcí Vědavýzkum.cz i členové RVVI Pavel Baran a Vladimír Mařík v nedávném rozhovoru.