facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Střípky ze světa: Ukrajina součástí Horizontu i Euratomu. Čína zasáhla proti pochybným publikacím

18. 10. 2021
Střípky ze světa: Ukrajina součástí Horizontu i Euratomu. Čína zasáhla proti pochybným publikacím

Přinášíme vám střípky o novinkách a diskutovaných tématech na akademické půdě v zahraničí a o aktualitách v zahraničních výzkumných programech.

newspapers ga829a8609 1920Tvrdý zásah Číny na továrny generující pochybné publikace

Dvě nejdůležitější instituce, které v Číně podporují výzkum, si posvítily na podezřelé vědce. Celkem bylo potrestáno 23 vědců za to, že využívali takzvané továrny na články (informovali jsme zde). Sankce, které provinilci dostali, byly buď dočasný zákaz žádostí o financování nebo ztráta grantů.

Přestože výzkumníci byli již dříve obviněni za různé neetické chování, jedná se o první případ, kdy bylo potrestáno využití nezávislých společností, které prodávají výzkumníkům články na objednávku nebo data. Nicméně se i tak spekuluje o tom, že se jedná o špičku ledovce a sankce nejsou dost přísné. Xiaontian Chen, profesor z americké Bradley Univerisity v Illinois, dodává: „V čínských novinách jsem četl zprávy o zneužívání továren na články, ale nikdy jsem nezaznamenal, že by je za to někdo potrestal.“

 

Zdroj: Nature

 

Ukrajina se připojuje k programu Horizon Europe a Euratom

Lídři Evropské unie dokončili přidružení Ukrajiny k výzkumným programům Horizon Europe a Euratom. Ukrajinští výzkumníci se jich nyní mohou účastnit za stejných podmínek jako státy Evropské unie. Tato spolupráce zároveň posiluje alianci EU a Ukrajiny, aby byly splněny priority jako zelený a digitální společný přechod, který představuje chytré využívání čistých digitálních technologií umožňující opatření v oblasti klimatu nebo třeba udržitelnosti životního prostředí.

„V programu Horizon 2020 získali žadatelé z Ukrajiny více než 45 milionů eur. Ukázali přední postavení v oblasti inovací a skvělé výsledky v oblastech, jako je mobilita výzkumných pracovníků, doprava a energetika. Jsem přesvědčená, že Ukrajina na tyto úspěchy naváže,“ řekla komisařka EU pro výzkum Mariya Gabriel.


Zdroj: European Commission

 

Francie při nadcházejícím předsednictví EU upřednostní výzkum mozku

Deset let trvající projekt Human Brain se blíží ke konci, a tak vyvstávají obavy, že by se spojenectví ve výzkumu neurověd mohlo začít tříštit. Státy, které jsou členy, chtějí najít nový způsob koordinace výzkumu.

Francie plánuje sladit národní strategie a vypracovává návrh vědeckého partnerství v oblasti výzkumu mozku na druhou půlku programu Horizon Europe. Tento krok má jednoznačnou podporu Itálie.

Human Brain projekt se ve svých začátcích shledal s určitou kontroverzí, protože sliboval simulaci lidského mozku v podobě superpočítače. Následovalo proto předefinování cílů. V roce 2020 vstoupil projekt do závěrečné fáze a zřídil výzkumnou infrastrukturu EBRAINS. Příznivci projektu Human Brain poukazují na průlom, který ve vědě přinesl, například atlas mozku a pokrok v konstrukci robotických rukou. Nyní panuje obava, že skončením projektu by následovalo roztříštění výzkumných sil a znesnadnilo by to další spolupráce.


Zdroj: Science Business

 

Odstranění Památníku náměstí Nebeského klidu rozhořčilo hongkongské akademiky

Hongkongská univerzita (HKU) se rozhodla odstranit Památník náměstí Nebeského klidu, který stál na její půdě po desetiletí. Někteří akademici se rozhodli, že je to další a možná i poslední kapka v moři represivních opatření a přemýšlejí o odchodu z města.

Akademická svoboda je již po delší dobu v Hongkongu ohrožena. Například tím, že v březnu byl zatčen zaměstnanec HKU a aktivista pro demokracii. Navíc v červnu 2020 začal platit zákon o národní bezpečnosti, který podle kritiků umlčuje svobodu slova, zejména pokud se jedná o prohlášení proti pevninské Číně.

„Odstranění sochy je pro mě zlom. Byl to snad nejviditelnější symbol rozdílů mezi pevninskou Čínou a Hongkongem,“ řekl Daniel Elam, expert na komparativní literaturu na HKU.

Mnoho akademiků proto chce odejít, i když pro ně bude velmi těžké najít jinou univerzitní pozici, a to i kvůli tomu, že na hongkongských institucích je velmi vysoký plat.


Zdroj: THE

 

Poslední novinky v programech Horizon

Nevyčerpané peníze programu Horizon 2020 by měly jít na výzkum v oblasti zdraví. Celková nevyplacená suma v rozpočtu programu Horizon 2020 činí 408 milionů eur. Polovina nevyčerpané sumy by měla být směřována do sektoru zdravotnictví v nástupnickém programu Horizon Europe.

Formalizace členství Spojeného království v programu Horizon Europe se zpožďuje. Angličtí příznivci programu Horizon Europe volají po tom, že dohoda, která zajistí kontinuitu spolupráce mezi anglickými a britskými výzkumnými pracovníky, musí být co nejrychleji dokončena.

Paušální částky v praxi: Pilot v programu Horizon 2020. Financování projektů výzkumu a vývoje je založení na proplacení skutečných nákladů. I když se pravidla stále zjednodušují a je poskytována dobrá IT podpora, tento proces je náchylný k chybám. Evropská komise se proto snaží řešit tento problém pomocí zavedení paušálních částek.

O aktuálním dění si přečtěte obsáhlejší článek zde.

 

Zdroj: European Commission, Science Business (1, 2)

 

Autor: Vědavýzkum.cz (ED)